Menu

Nie tylko Polacy lubią grillować. Różnorodność kultur i tradycji ze wszystkich zakątków świata przekłada się na równie zróżnicowane sposoby grillowania. Zapraszamy na krótką wycieczkę dookoła świata.

Europa – Plancha

Europa – Plancha

Plancha pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza „żelazną płytę”. Składniki umieszcza się na płaskiej, rozgrzanej płycie (350°C) ze stali lub aluminium i grilluje się je bez kontaktu z płomieniem. Ta metoda sprawia, że znaczna ilość płynów odparowuje, dzięki czemu:

  • składniki, podlane płynami, grillują się łagodnie, zachowując soczystość,
  • plancha nadaje się do grillowania różnych składników - mięs, ryb, warzyw i deserów;
  • tłuszcz i inne płyny nie kapią w żar;
  • plancha jest łatwa w czyszczeniu; wystarczy polać płytę zmrożoną wodą – dzięki odpowiedniej temperaturze resztki można łatwo usunąć skrobaczką.

Azja - Yakiniku

Azja - Yakiniku

Ta metoda jest popularna w Japonii. W restauracjach serwuje się surowe składniki (mięso, rybę i warzywa) w niewielkich kawałkach. Stoły natomiast są wyposażone w węglowy lub elektryczny grill. Gotowe kawałki zanurza się w sosie zwanym tare.

Yakiniku podaje się również na ulicach podczas świąt Matsuri. Wówczas stosuje się grille węglowe, wykonane z ziemi okrzemkowej, ceramiki lub metalu, nazywane Shichirin. W tej metodzie warto docenić:

  • małe rozmiary grilla, szybkość jego montażu i łatwość obsługi;
  • czyste, prawie bezzapachowe spalanie, umożliwiające stosowanie tej metody również w domach lub restauracjach;
  • niewielkie zapotrzebowanie na paliwo, starczające na około cztery godziny grillowania;
  • soczystość grillowanych produktów, zachowaną dzięki stosunkowo niskiej temperaturze.

Ameryka Północna – Barbecue

Ameryka Północna – Barbecue

Warto wiedzieć, że grill i barbecue to dwie zupełnie różne rzeczy – poniżej nasze wyjaśnienie.

Co wyróżnia barbecue?:

  • ta metoda sprawia, że mięso jest niezwykle miękkie, delikatne i soczyste,
  • nadaje mięsu również aromatyczny posmak wędzonki,
  • dobre mięso na BBQ powinno zawierać dużo przerostów i tłuszczu; z tego powodu rwaną wieprzowinę przyrządza się z całych łopatek lub karkówki, a mostki wołowe z całych piersi wołowych,
  • steki, hamburgery i filety drobiowe nie nadają się na BBQ, gdyż zbyt łatwo ulegają przesuszeniu.

Barbecue jest wydarzeniem społecznym – odbywa się zawsze na otwartej przestrzeni i bywa miejscem spotkań całych społeczności sąsiedzkich i rodzin. Jest także częścią obchodzonych świąt. To istotny element „prawdziwie amerykańskiego stylu życia”.

Ameryka Południowa – Asado

Ameryka Południowa – Asado

Tak grilluje się w Argentynie, Urugwaju i Chile. Wołowinę, wieprzowinę i drób przyrządza się na poziomym, drewnianym grillu. Istnieją dwie odmiany:

  • “Asado con cuero” (grill ze skórą) – całe ciała zwierząt lub duże ich fragmenty wraz ze skórą ustawia się pod niewielkim kątem na skrzyżowanych drewnianych prętach wokół otwartego ognia, gdzie grillują się nad płomieniem i żarem,
  • “A la parilla” – w tym przypadku grilla kładzie się bezpośrednio na żarze, a na nim umieszcza mięso.

Podobnie jak BBQ, Asado jest ważnym elementem wydarzeń rodzinnych i społecznych.