Włóż sałatę do zimnej wody z cytryną

Włóż sałatę do zimnej wody z cytryną

Po dostawie sałaty włóż jej liście na 10 minut do zimnej wody z lodem i cytryną. Następnie dobrze osusz. Dzięki temu sałata zachowa świeżość i ładny kolor.

Wymieszaj tuż przed podaniem

Wymieszaj tuż przed podaniem

Nie mieszaj sałaty z sosem w swojej kuchni, tylko wymieszaj ją tuż przed rozpoczęciem imprezy.

Podaj sos osobno

Podaj sos osobno

Podaj sos osobno w sosjerce. To dobra opcja też dla tych, którym zależy na lekkim jedzeniu – mogą ograniczyć ilość tłuszczu.

Wybierz twarde odmiany sałaty lub alternatywy

Wybierz twarde odmiany sałaty lub alternatywy

Sałata radicchio i rzymska, jarmuż czy młoda kapusta nie tracą chrupiących właściwości tak szybko jak delikatna roszponka czy rukola.

Zmroź miskę

Zmroź miskę

Podawaj sałatę w metalowej misce, która wcześniej znajdowała się w zamrażarce. Zimno utrzyma świeżość sałaty.

Podawaj małe porcje

Podawaj małe porcje

Podaj małą porcję sałaty. Na zapleczu sukcesywnie mieszkaj składniki i dokładaj, gdy zabraknie.