![Autor: Przemysław Kaczmarek](/dam/global-ufs/mcos/nee/poland/autorzy-artykułów-fotki/Przemysław_Kaczmarek.jpg)
Oto kilka wskazówek, które pozwolą ci zaskoczyć gości piękną oprawą wydarzenia.
![](/wiedza/gotowanie/menu-grupowe/letnie-dekoracje-w-cateringu/_jcr_content/parsys/content/image.img.png/1571298776091.png)
Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest łączenie różnych metali. Z pewnością wymaga odwagi, lecz coraz częściej jest wymieniane jako rosnący trend. Srebrne sztućce do złotych talerzy, miedziane patery wymieszane ze srebrnymi, złoty obrus zestawiony ze srebrnymi talerzami – to tylko kilka propozycji, jakie połączenia mogą być ciekawe.
Jeśli Twoi klienci preferują rustykalny styl, wypróbuj oprawę z użyciem naturalnego drewna. Dla przykładu, możesz podać finger foody na nowych deskach do krojenia oraz zaproponować drewnianą zastawę do zup i dań głównych.
![](/wiedza/gotowanie/menu-grupowe/letnie-dekoracje-w-cateringu/_jcr_content/parsys/content/image_1082612639.img.png/1571298763334.png)
Tradycyjne potrawy możesz urozmaicić zaskakującym sposobem podania. Coraz częściej spotykane są kilkupiętrowe patery wypełnione nie słodkimi, a wytrawnymi przekąskami: kanapkami, tartaletkami czy vol au vent.
![](/wiedza/gotowanie/menu-grupowe/letnie-dekoracje-w-cateringu/_jcr_content/parsys/content/image_2068198278.img.png/1571298749163.png)
Jeśli natomiast chcesz zadziwić gości podaniem słodyczy, spróbuj zaserwować je nabite na patyki. Taki sposób podania cieszy się dużą popularnością podczas letnich eventów. Nie ograniczaj się tylko do cake popsów – na patyki możesz nabić mini wypieki drożdżowe, małe pączki i gofry oraz owoce. Podaj do tego kilka wariantów dodatków i posypek.
![](/wiedza/gotowanie/menu-grupowe/letnie-dekoracje-w-cateringu/_jcr_content/parsys/content/image_2091084172.img.png/1571298736275.png)
Świeże kwiaty i zioła to najlepszy pomysł na letnią dekorację stołu. Nie musisz się jednak ograniczać do wazonów. Kwiatowe i ziołowe dodatki możesz podać razem z jedzeniem, np. w kostkach lodu do wody, w orzeźwiających lodach na patyku czy w słodkich lizakach.
Wciąż w modzie są delikatne papierowe ozdoby – najlepiej w motywach kwiatowych czy zwierzęcych – oraz opisy dań wykonane kaligrafią. Dzięki nim uzyskasz atmosferę nienachalnej ekskluzywności wydarzenia.