Kuchnia Roślinna
Nowoczesne techniki kulinarne i sprytne łączenie składników sprawiają, że warzywa przestają być już tylko niepozornym dodatkiem na talerzu, a mogą stać się gwiazdą każdego dania i zapewnić niezapomniane doznania smakowe. Jednocześnie pozwalają obniżyć koszt menu.
PLUSEM JEST TEŻ TO, że im nowszy koncept, tym wiąże się z nim mniej sztywnych zasad, co oznacza więcej przestrzeni dla kreatywności. Pomysłowość szefów kuchni udowadnia, że prawdziwe umiejętności kulinarne pozwalają przekształcić każdy składnik w najlepsze kulinarne dzieło sztuki. Przepisy roślinne stanowią również skuteczny sposób na zmniejszenie śladu węglowego, a do tego są pełne cennych składników odżywczych.

Szef René-Noel Schiemer
„Goście coraz staranniej komponują swoją dietę i chcą jeść bardziej świadomie. Gotowanie z użyciem większej ilości warzyw to nie tylko bardziej odżywcze posiłki, ale też szansa na poszerzenie menu. Dzięki temu możemy przyciągnąć do swojego lokalu nowych gości”.

Marchew na cztery sposoby z kąskami w przyprawach do sosu mole
Niemcy
Patent Szefa
Stosuję całość składnika (np. warzywa od korzenia do naci), aby przepis był bardziej pożywny, a jednocześnie pomaga mi to zmniejszyć marnotrawstwo żywności.

Szef Eric Chua
„Wspaniałe w warzywach jest to, że dają możliwość korzystania z wielu technik obróbki, dzięki czemu możemy zaoferować gościom różnorodne wrażenia kulinarne. A ja, jako szef kuchni, chcę, aby moi goście na nowo rozsmakowali się w warzywach”.
Opalane brukselki w dymnej glazurze gochujang
Singapur
Patent Szefa
Aby uzyskać bardziej roślinny przepis, po prostu używam Majonezu Wegańskiego Hellmann's zamiast wariantu do dekoracji.
WYZNACZAJ TRENDY Z NASZYM MENU PRZYSZŁOŚCI
Chcesz dowiedzieć się więcej o tym, które trendy mogą dodać wartości Twojemu biznesowi w przyszłości? W takim razie nie możesz przegapić naszego raportu!
-
WYZNACZAJ TRENDY Z NASZYM MENU PRZYSZŁOŚCI
Chcesz dowiedzieć się więcej o tym, które trendy mogą dodać wartości Twojemu biznesowi w przyszłości? W takim razie nie możesz przegapić naszego raportu!
Przepisy Menu Przyszłości
-
Marchew na cztery sposoby z kąskami w przyprawach do sosu mole -
Opalane brukselki w dymnej glazurze gochujang -
Tatar z pomidorów i bazylii (wegański) -
Pasztet z soczewicy i pomidorów -
Wegański tatar z marynowanych warzyw z rukolą i roślinnym parmezanem -
Chrupiące bakłażany w otrębach/ orientalny dressing -
Wędzone marchewki z wodorostami wakame i cytrusowym majonezem (wegańskie) -
Wegański falafel z pitą frytkami i sosem czosnkowym -
Zielone warzywa w żółtym curry (wegetariańskie) -
Grillowane warzywa w słodkiej glazurze z sezamem (wegetariańskie)
Powiązane produkty
Co otrzymujesz:
- Dostęp do treści premium
- Najświeższe trendy, inspiracje i porady kulinarne
- Darmowe, krótkie filmiki szkoleniowe bez reklam dla Szefów Kuchni