Menu

Sztuka z oceanu

Nasz szef kuchni Przemek Kaczmarek podzielił się kilkoma radami na temat aranżacji dania i najnowszych trendów.

Styl nordycki

Styl nordycki

Pokrój warzywa w cienkie paski lub na większe kawałki i posyp talerz ziołami, by osiągnąć pozorny efekt artystycznego bałaganu. Dla inspiracji dobrze jest obejrzeć danie ‘Gone Fishing’ (Poszedłem na ryby) duńskiego szefa kuchni i stylisty potraw, Mikkela Karstadta. Znajdź go na Instagramie. 

Wyśrodkowanie

Wyśrodkowanie

Zastosuj bardziej centralne podejście do aranżacji – w ten sposób danie zostanie ujęte „w ramy” i  sprawi wrażenie uporządkowanego, a wszystkie różnorodne składniki połączą się w całość.   By sobie ułatwić układanie możesz użyć szablonu z wyciętym kółkiem, tak by rama  Twojego obrazu pozostała czysta.

Zabawa w chowanego

Zabawa w chowanego

Warstwy pozwalają na zastosowanie elementu zabawy i niespodzianki w daniu. Na przykład krakers z dmuchanego ryżu przykrywający krabie mięso, cienko pokrojone rzodkiewki ukrywające pysznego tatara z labraksa...

Kąpiel

Kąpiel

Kąp rybę w wywarze lub sosie. Na przykład tortellini z sosem z mięczaków albo muszle z cykorią, pianką truflową, serem kozim i krewetkami.

Naturalna zastawa stołowa

Naturalna zastawa stołowa

Zastawę wybieraj starannie. Od niej może zależeć sukces twojego dania. Jeżeli chcesz, by twoje danie zabłysło, wybieraj neutralną i naturalną. Dobierz kolor naczynia pasujący do dania i podkreślający je, wpasowujący się w ogólną kolorystykę.

Wielka misa

Wielka misa

Serwowanie dań w miskach to silny trend, który zaowocował  specjalnymi książkami kucharskimi i wyspecjalizowanymi restauracjami.  

Staraj się dobrać większą miskę do mniejszych dań, tak by osiągnąć efekt wypełnienia miski do połowy.

Dowiedz się więcej: Tips & Tricks. 

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza