![Autor: Mirosław Szajkowski](/dam/global-ufs/mcos/nee/poland/autorzy-artykułów-fotki/Mirosław_Szajkowski.jpg)
Wśród sosów używanych do wiosennych sałatek niekwestionowanym królem jest idealny sos winegret, czyli francuski sos, który pierwotnie przygotowywano tylko z oliwy, octu, pieprzu i soli. Był przezroczysty i zawsze się rozwarstwiał. Dziś ta jego wersja nazywana jest rustykalną. Przez lata tradycyjny przepis na sos winegret wielokrotnie modyfikowano. Powstało mnóstwo nowych receptur, ale każda z nich reprezentuje jeden z czterech podstawowych rodzajów winegretu: klasyczny, emulsyjny, kremowy lub owocowy.
Rodzaje sosu winegret:
![Sos winegret klasyczny Sos winegret klasyczny](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-wiosne-i-lato/sos-winegret/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.png/270-x-270_0003_warstwa-1.png)
Sos winegret klasyczny
Bardzo przypomina sos rustykalny (ocet + oliwa + sól + pieprz), ale jest od niego bogatszy o musztardę i zioła. Przygotowuje się go ręcznie za pomocą kuchennej rózgi. Jest przezroczysty, ale się nie rozwarstwia. Pasuje zwłaszcza do sałat, które mają delikatne liście.
![Sos winegret emulsyjny Sos winegret emulsyjny](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-wiosne-i-lato/sos-winegret/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy/image.img.png/270-x-270_0000_sosy-11-1260.png)
Sos winegret emulsyjny
Zwykle ma takie składniki jak klasyczny sos winegret, ale w przeciwieństwie do niego jest przygotowywany za pomocą miksera lub blendera. Dzięki temu ma gładką konsystencję i jest nieprzezroczysty. Jest dość uniwersalny i sprawdza się niemal w każdej sałatce.
![Sos winegret owocowy Sos winegret owocowy](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-wiosne-i-lato/sos-winegret/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_779583760/image.img.png/270-x-270_0004_warstwa-1-kopia.png)
Sos winegret owocowy
Jego składnik obowiązkowy to purée owocowe lub sok. Taki sos winegret owocowy często jest zestawiany z czerwonym mięsem lub wątróbką.
![Sos winegret kremowy Sos winegret kremowy](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-wiosne-i-lato/sos-winegret/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_1207838844/image.img.png/270-x-270_0001_sosy-15-1260.png)
Sos winegret kremowy
Charakterystycznym jego elementem jest surowe żółtko, kremowy ser lub majonez, a typowym reprezentantem – sos do sałatki Cezar lub Waldorf. Swoją konsystencją przypomina śmietanę lub majonez. Sos winegret kremowy można przygotować za pomocą rózgi.
Oto co łączy różne rodzaje sosów winegret:
- Produkt, który wiąże wszystkie elementy sosu winegret i zapobiega jego rozwarstwieniu, np. musztarda, surowe żółtko, kremowy ser typu gorgonzola lub śmietana;
- Źródło słodyczy np. cukier (rafinowany, trzcinowy), miód lub syrop np. z agawy;
- Kwaśny dodatek np. ocet, cytryna, cytrusy lub takie owoce, jak maliny czy porzeczki;
- Zioła;
- Dobrej jakości płynny tłuszcz np. oliwa (tłoczona na zimno lub ciepło, z wytłoczyn), olej (rzepakowy, z orzechów, lniany lub słonecznikowy);
- Sól. Jej źródłem może być też parmezan lub anchois.
Przygotowanie sosu winegretu – 3 ważne zasady:
- Wszystkie elementy sosu winegret należy do siebie dodawać w takiej kolejności, w jakiej zostały wyżej wymienione. W przeciwnym razie uzyskanie właściwego smaku może być bardzo trudne.
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Warto trzymać się proporcji 5:3, czyli przygotować 5 jednostek płynnego tłuszczu na 3 jednostki pozostałych składników.
Trendy sezonu
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat trendów i przepisów, które królują w tym sezonie? Zajrzyj na naszą stronę!