![Autor: Tomasz Rusik](/dam/global-ufs/mcos/nee/poland/autorzy-artykułów-fotki/Tomek_Rusik.jpg)
Powrót do zapomnianych warzyw jest widoczny od kilku lat. Zarówno nowoczesne restauracje, jak i te sięgające do tradycyjnych smaków, eksperymentują z warzywami, których próżno szukać na sklepowych półkach. Co podają?
![Kard Kard](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-jesien-i-zime/zapomniane-warzywa/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.png/1571399111638.png)
Kard
Zwany też karczochem hiszpańskim. Spożywa się jego mięsiste łodygi. Gotuje się je w wodzie z odrobiną mąki i octu lub kwasku cytrynowego, dzięki czemu tracą gorycz i zyskują kremowy kolor. Najczęściej podawane z sosem beszamelowym lub holenderskim.
![Salsefia Salsefia](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-jesien-i-zime/zapomniane-warzywa/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_662880139/image.img.png/1571399042893.png)
Salsefia
Korzeń o żółtawej skórce i jasnym wnętrzu. Niektórzy porównują jej smak do ostryg, inni do orzechów. Stosuje się ją w zupach i zapiekankach, ale zapiekana w boczku może stanowić świetną przystawkę.
![Patison Patison](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-jesien-i-zime/zapomniane-warzywa/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1845255382/image.img.png/1571399054539.png)
Patison
Roślina dyniowata o fantazyjnym kształcie. Dostępne zarówno malutkie, świetne do marynowania w occie, jak i takie o średnicy 20 cm. Często faszeruje się je i podaje zapieczone.
![Brukiew Brukiew](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-jesien-i-zime/zapomniane-warzywa/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_111095737/image.img.png/1571399126120.png)
Brukiew
Jest krzyżówką rzepy i kapusty. Niegdyś z powodzeniem zastępowała na stole ziemniaki. Warto ją wykorzystać nie tylko w zupie, ale też jako dodatek do ziemniaczanego purée.
![Pasternak Pasternak](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-jesien-i-zime/zapomniane-warzywa/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_114955500/image.img.png/1571399068521.png)
Pasternak
Słodszy i łagodniejszy kuzyn pietruszki. Świetnie smakuje jako chips, pieczony z innymi warzywami korzeniowymi, a także jako składnik zupy – najpopularniejsza to chyba zupa krem z pasternaka i gruszek.
![Skorzenera Skorzenera](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-jesien-i-zime/zapomniane-warzywa/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1503714054/image.img.png/1571399027997.png)
Skorzenera
Zimowe szparagi o czarnej skórce sięgające nawet 30 cm długości. Smażona stanowi świetny dodatek do makaronu lub risotto, a gotowana może być podawana z sosem holenderskim.
![](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-jesien-i-zime/zapomniane-warzywa/jcr:content/parsys/content/textimage_1817992906/image.img.png/1571399015207.png)
Niezastąpione są stare książki kulinarne – nawet w tych sprzed 50 lat można znaleźć przepisy na warzywa, które już nie goszczą na naszych stołach. Szukanie ich w antykwariatach jest czasochłonne, dlatego lepiej przejrzeć prywatne ogłoszenia w Internecie.
Blogi szefów kuchni, portale dla gastronomii oraz profesjonalne grupy w mediach społecznościowych mogą być równie przydatne w zgłębianiu wiedzy na temat zapomnianych warzyw.