![Autor: Tomasz Rusik](/dam/global-ufs/mcos/nee/poland/autorzy-artykułów-fotki/Tomek_Rusik.jpg)
Indyjskie chleby pełnią funkcję sztućców – pomagają nabierać potrawę. Te najprostsze przygotowuje się z mąki, soli i wody; najciekawsze zawierają mąkę z ciecierzycy, aromatyczne nadzienia oraz wiele warstw.
Indyjskie chlebki
![Chapati/Roti Chapati/Roti](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-indyjska/najpopularniejsze-pieczywo-kuchni-indyjskiej/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.png/1577041413142.png)
Chapati/Roti
Najprostsze placki z mąki pszennej. Pieczone na gorącym kamieniu lub w piecu na wypukłym metalowym naczyniu zwanym tava.
![Naan Naan](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-indyjska/najpopularniejsze-pieczywo-kuchni-indyjskiej/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_683515846/image.img.png/1579248422221.png)
Naan
Najbardziej rozpoznawalny indyjski chleb – wyróżnia się fermentacją drożdżową i dodatkiem jogurtu. Piecze się go w cylindrycznym piecu tandoor, a po upieczeniu smaruje klarowanym masłem ghee.
![Paratha Paratha](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-indyjska/najpopularniejsze-pieczywo-kuchni-indyjskiej/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1191666435/image.img.png/1577041437936.png)
Paratha
Odmiana chleba indyjskiego przygotowanego z mąki pszennej, który dzięki specjalnej formie składania ciasta tworzy warstwy. Popularna jest odmiana nadziewana – ziemniakami, warzywami liściastymi czy białym serem paneer.
![Papadam Papadam](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-indyjska/najpopularniejsze-pieczywo-kuchni-indyjskiej/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1706664813/image.img.png/1639464778507.png)
Papadam
Cieniutki i chrupiący placek z mąki z fasoli mung (czyli mąki urad). Jest wyraziście przyprawiony, najczęściej kminem rzymskim, i opalany nad otwartym ogniem. Podawany jako przystawka lub przekąska.
Jeśli chcesz uzyskać jego aromat w innych chlebkach, dodaj do nich Kminu rzymskiego mielonego z Indii Knorr – dzięki temu uzyskasz autentyczny smak
![Puri Puri](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-indyjska/najpopularniejsze-pieczywo-kuchni-indyjskiej/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1408195334/image.img.png/1579248495026.png)
Puri
Smażone na głębokim oleju puri to małe chlebki, które – dzięki pęcznieniu w trakcie obróbki – można nadziać potrawami, takimi jak curry czy dal. Najczęściej podaje się je na śniadanie.