Brazylijskie BBQ: churrasco
Churrasco to hiszpańska i portugalska nazwa grillowanej wołowiny. W Brazylii oznacza po prostu barbecue.
Churrasco był to początkowo sposób pieczenia mięsa na rożnie nad ogniem. Churrascaria to restauracja z otwartym bufetem grillowanych mięs, gdzie kelnerzy chodzą z dużymi rożnami i nożami o długości mieczy, ucinając mięso prosto na talerze gości.
Olbrzymie automatyczne rożny opalane węglem i drewnem zastąpiły dawne jamy na świeżym powietrzu. Powolny proces podlewania pieczonego mięsa pozostaje jednak taki sam, jak niemal dwieście lat temu.
Obejrzyj poniższy film i zobacz, w jaki sposób podawane jest mięso w tych nietypowych restauracjach.
Znajdź więcej porad i ciekawostek o KUCHNI ŚWIATA
Polecane produkty
Nigdy nie przestawaj uczyć się z Akademią UFS
- Ucz się od innych Szefów kuchni
- 2-minutowe filmy, bez reklam!
- Opanuj nowe umiejętności
Masz już konto?
Zaloguj się tutaj