Curry – danie pochodzące z Indii
To pochodzące z Indii danie, które zdążyło już podbić niemal całą Azję, znajduje coraz więcej zwolenników na Zachodzie. Jak powinno wyglądać i smakować? Tu panuje spora dowolność, bo curry ma mnóstwo odmian i w zależności od tego, w jakim kraju, czy nawet jego regionie, się znajdziemy, takie danie otrzymamy. Podstawą oczywiście jest aromatyczny, pełen azjatyckich przypraw i ziół sos (zresztą słowo „curry” wywodzi się właśnie od tamilskiego „kari”, czyli „sos”). W kuchni indyjskiej swą konsystencją przypomina gulasz, w tajskiej jest rzadkim bulionem.
Przygotowanie curry
Przygotowanie dania zwykle rozpoczyna się od przesmażenia na oleju specjalnej pasty curry, co pozwala wydobyć z niej aromat. Dopiero potem zalewa się ją mleczkiem kokosowym lub bulionem (albo jednym i drugim) i wrzuca co tylko fantazja dyktuje – mięso, ryby, owoce morza, warzywa, a nawet owoce. Oczywiście część produktów musi być wcześniej podsmażona. Pasta curry powinna pasować do składników, których chcemy użyć np. żółta (swój kolor zawdzięcza kurkumie) – najłagodniejsza i najpopularniejsza – świetnie współgra z owocami morza i rybami. Czerwona –– pasuje m.in. do czerwonego mięsa oraz ryb. Zielona – najostrzejsza (zrobiona ze świeżych papryczek chili i liści kafiru), zgra się z warzywami i kurczakiem.
Nasi eksperci twierdzą, że curry jest nie tylko pysznym, ale też bardzo wygodnym daniem – można je szybko przygotować, jest dobre na każdą porę dnia i naprawdę trudno je zepsuć. Podaje się je z ryżem lub makaronem np. ryżowym lub sojowym.
Polecane produkty
Żółta pasta curry Knorr
This video player may use cookies or other browser storage. If you agree to this please click the Accept button below.

Czerwona pasta curry Knorr
This video player may use cookies or other browser storage. If you agree to this please click the Accept button below.

Zielona pasta curry Knorr
This video player may use cookies or other browser storage. If you agree to this please click the Accept button below.
