Menu

Jaki był przebieg tego wydarzenia? Przeczytajcie!

8 listopada 2024 roku, w Atelier Chefs Culinar w Wiskitkach, stawiło się 10 finalistów – uzdolnionych uczniów ze szkół gastronomicznych z całej Polski – wraz ze swoimi opiekunami, trenerami i kibicami.

Ta dziesiątka została wybrana spośród kilkudziesięciu zgłoszeń ze szkół gastronomicznych z całej Polski, które realizowały zadanie konkursowe - stworzenie receptury na danie główne ze schabu z dodatkiem dowolnego rodzaju Przyprawy Delikat Knorr Professional, nagranie filmiku z przygotowań i zrobienie zdjęcia gotowemu daniu.

Już na tym pierwszym etapie wiedzieliśmy, że poziom tej edycji będzie bardzo wysoki!

Do finału weszli:

  1. Dawidowski Marcin z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni
  2. Gniech Artur z Powiatowego Zespołu Szkół nr 3 w Wejherowie
  3. Gniewek Norbert z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie
  4. Grząbel-Mikulski Miłosz z Zespołu Szkół w Starym Sączu
  5. Jacolik Jakub z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie
  6. Mastalerz Martyna z Zespołu Szkół nr 1 w Nowym Sączu
  7. Mielczarek Zuzanna z Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze
  8. Rutkowski Mateusz z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Ostrołęce
  9. Staszewski Kacper z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, Technikum nr 3 w Kielcach
  10. Witek Sara Anastazja z Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu

Please enter a video description

00:00

Finał konkursu odbywał się w profesjonalnym studio kulinarnym – w Chefs Atelier, przestrzeni należącej do Chefs Culinar w Wiskitkach. Młodzi kucharze dzień wcześniej mieli czas na przygotowanie mise en place, ale finałowe gotowanie odbywało się już na żywo, pod presją czasu i pod czujnym okiem jurorów.

W skład jury konkursowego weszli: Szef Kuchni Kamil Tłuczek (Przewodniczący Jury), Mikołaj Adamczyk (Executive Chef, Hotel Mercure Poznań), Marcin Szachowicz (Główny Szef Kuchni UFS), Michał Karadżow (Menadżer Chefs Atelier) oraz Jarosław Owczarczyk (Szef Kuchni). Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwał juror techniczny: Mirosław Szajkowski (Szef Kuchni UFS).

- Pomimo początkowej tremy, młodzi kucharze poradzili sobie doskonale. Wszyscy byliśmy pod ogromnym wrażeniem ich umiejętności, kreatywności i oczywiście finałowego efektu na talerzach – mówi Marcin Szachowicz, członek jury w konkursie oraz Główny Szef Kuchni Unilever Food Solutions Polska.

Zwycięzcą, który otrzymał tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej 2024 został Norbert Gniewek z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. Przygotował on schab wieprzowy sous-vide z musem drobiowym, ragu w panko z kluską śląską quenelle, babeczkę z czerwoną kapustą, puree marchewkowym oraz sosem demi-glace.

Drugie miejsce otrzymał Miłosz Grząbel-Mikulski z Zespołu Szkół w Starym Sączu, który podał schab sous-vide z sosem typu demi-glace, puree z dyni, chipsami z topinamburu w towarzystwie kurek na maśle.

Trzecie miejsce wywalczył Kacper Staszewski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, Technikum nr 3 w Kielcach, który zaserwował schab z muślinem, bliny ziemniaczane, dynię piżmową i sos demi glace.

Wśród nagród dla młodych kucharzy znalazły się: najnowsze modele telefonów komórkowych, udział w warsztatach III edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere oraz Złoty Bilet do IV edycji tej prestiżowej Akademii.

Nie zabrakło również nagród dla trenerów i szkół laureatów, takich jak: urządzenia multifunkcyjne Hendichef, roboty KitchenAid i profesjonalne patelnie AMT. Zwycięzca zdobył też dla swojej szkoły warsztaty kulinarne dla uczniów, które poprowadzi Szef Kuchni Kamil Tłuczek.

- Cieszę się, że pomimo tej kilkuletniej przerwy spowodowanej pandemią, udało nam się wrócić do świata konkursów kulinarnych z taką dobrą energią. Dostaliśmy kilkadziesiąt wspaniałych zgłoszeń. Po finale spływa do nas wiele pozytywnych opinii, które jeszcze bardziej motywuje do pracy nad kolejną, XVII edycją Konkursu – mówi Elżbieta Gizińska, Starsza Specjalistka ds. marketingu Unilever Food Solutions i jedna z głównych organizatorek konkursu.

Wydarzenie nie odbyłoby się bez naszych Partnerów: Chefs Culinar Polska oraz Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere oraz Sponsorów wydarzenia: HENDI Polska, GRAPIL i AMT Gastroguss Polska, którym dziękujemy za wsparcie merytoryczne i finansowe tej inicjatywy. Dziękujemy również naszym Patronom medialnym: Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora, Papaja.pl, Magazyn Food Service i Szef Kuchni.

Wierzymy, że w podobnie licznym i ambitnym gronie spotkamy się podczas konkursu w przyszłym roku.

img9
img1
img4
img2
img3
img6
img5
img7
img8
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza