+

Zupa

  • Oliwa z oliwek 50 ml
  • Cebula 150 g
  • Chorizo 200 g
  • Papryka czerwona 150 g
  • Marchew 100 g
  • Czosnek 30 g
  • Woda 1000 ml
  • Liść laurowy 2 cu
  • Szafran kilka pręcików
  • Ziemniaki 250 g
  • Chili 20 g
  • Papryczka jalapeno 25 g
  • Cieciorka konserwowa 250 g
  • Sól do smaku
  • Pieoprz czarny mielony do smaku
  • Kolendra świeża 10 g

Podanie

  • Dymka 20 g
  1. Zupa

    • Pokrój składniki - cebulę i kiełbasę w półplasterki, paprykę i marchew w kostkę, czosnek w cienkie plasterki.
    • Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż cebulę, kiełbasę chorizo, paprykę, marchew i czosnek.
    • Całość zalej wodą, dodaj Rosół z kury, liść laurowy i szafran, gotuj na małym ogniu.
    • Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj przez kilka minut.
    • Pod koniec dodaj pomidory, krążki papryczek chili i jalapeño oraz cieciorkę.
    • Zupę dopraw do smaku sola, pieprzem. Dodaj posiekaną kolendrę.
  2. Podanie

    • Aromatyczną zupę podawaj z młodą dymką.
+