Zupa rybna z konfitowanymi ziemniakami i warzywami
Taka kompozycja zupy ze względu na sposób ułożenia składników znana jest jako „kąpiel” - polega na ułożeniu w głębokim talerzu składników i zalaniu ich wywarem lub sosem. Ważne, by składniki były widoczne, a nie całkowicie zalane.

Składniki
Zupa rybna z konfitowanymi ziemniakami i warzywami
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Wywar rybny
Cebula
/g
100.0 g
0%
Marchew
/g
50.0 g
0%
Seler
/g
60.0 g
0%
Liść laurowy
/cu
1.0 cu
0%
Esencja bulionu rybnego Knorr Professional 1 l
/ml
60.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Sok z cytryny świeży do smaku
/ml
0.0 ml
0%
Karp tuszka
/g
500.0 g
0%
Woda
/l
2.0 l
0%
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l
/ml
50.0 ml
0%
Mini gołąbki z ryby w szpinaku
Mięso Z Ugotowanej Ryby 300 G
/
0.0
0%
"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
50.0 ml
0%
Cytryna , sól do smaku
/ml
0.0 ml
0%
Szpinak świeży
/g
50.0 g
0%
Konfitowane ziemniaki
Ziemniaki sałatkowe (kostka)
/g
300.0 g
0%
Oliwa
/ml
50.0 ml
0%
Olej
/ml
100.0 ml
0%
Czosnek
/ząbki
3.0 ząbki
0%
Sól do smaku
/g
0.0 g
0%
Warzywa julienne
Marchew
/g
150.0 g
0%
Seler naciowy
/g
120.0 g
0%
Pietruszka korzeń
/g
70.0 g
0%
Podanie
Koperek świeży do dekoracji
/g
0.0 g
0%
Rukiew wodna do dekoracji
/g
0.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Wywar rybny
-
Cebula 100.0 g
-
Marchew 50.0 g
-
Seler 60.0 g
-
Liść laurowy 1.0 cu
-
Sok z cytryny świeży do smaku
-
Karp tuszka 500.0 g
-
Woda 2.0 l
-
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l 50.0 ml
Mini gołąbki z ryby w szpinaku
-
Mięso Z Ugotowanej Ryby 300 G
-
"Śmietanka" roślinna 30% 50.0 ml
-
Cytryna , sól do smaku
-
Szpinak świeży 50.0 g
Konfitowane ziemniaki
-
Ziemniaki sałatkowe (kostka) 300.0 g
-
Oliwa 50.0 ml
-
Olej 100.0 ml
-
Czosnek 3.0 ząbki
-
Sól do smaku
Warzywa julienne
-
Marchew 150.0 g
-
Seler naciowy 120.0 g
-
Pietruszka korzeń 70.0 g
Podanie
-
Koperek świeży do dekoracji
-
Rukiew wodna do dekoracji
-
Wywar rybny
- Warzywa pokrój w kostkę i gotuj do miękkości z dodatkiem liścia laurowego. Dodaj Esencję bulionu rybnego, sok z cytryny i tuszkę karpia.
- Całość gotuj na wolnym ogniu kilka minut. Pozostaw do wystudzenia.
- Zimny wywar przecedź, oddziel mięso od ości i skóry.
-
Mini gołąbki z ryby w szpinaku
- Mięso zmiksuj z dodatkiem Ramy Cremefine 31%, dopraw solą i skórką z cytryny.
- Farsz zawiń w duże liście szpinaku, które wcześniej były sparzone i zahartowane w zimnej wodzie.
-
Konfitowane ziemniaki
- Ziemniaki przypraw solą i umieść w worku vacum z olejem, oliwą i czosnkiem. Gotuj do miękkości.
-
Warzywa julienne
- Warzywa delikatnie podsmaż na oleju od konfitowania ziemniaków, dopraw solą.
-
Podanie
- Wywar zagotuj, zabiel Ramą Cremefine 15%, dopraw do smaku, jeśli będzie taka potrzeba.
- W talerzu lub misce umieść ciepłego gołąbka, ziemniaki i pozostałe warzywa. Zalej zabielonym wywarem.
- Zupę rybną udekoruj koperkiem i listkami rukwi wodnej.