+

Wywar

Dodatek

  • Makaron ramen 700 g
  • Świeże liście szpinaku „baby” 250 g
  • Kukurydza „baby” 125 g
  • Jaja 10 cu

Podanie

  • Wodorosty Nori 1 cu
  • Dymka 50 g
  • Pędy bambusa (puszka) 100 g
  • Mirin (wino ryżowe) 30 ml
  • Sake 30 ml
  1. Wywar

    • Wieprzowinę i kurczaka zamarynuj w czosnku i sosie Ketjap Manis.
    • Mięso z kurczaka wraz z marchwią, czosnkiem i imbirem krótko opiecz w piecu konwekcyjno-parowym w temperaturze 200°C.
    • Przełóż do garnka, dodaj wieprzowinę, cukier, grzyby shitake, przyprawę „pięć smaków”. Zalej wodą i dodaj Esencję bulionu drobiowego. Gotuj na wolnym ogniu, żeby wywar nie zmętniał.
    • Podczas gotowania wywar szumuj, stopniowo wyjmuj ugotowane mięso.
  2. Dodatek

    • Makaron gotuj ok. 3 minuty, pod koniec dodaj szpinak i kukurydzę.
    • Jajka ugotuj na miękko lub przygotuj na sposób sous vide w wodzie o temperaturze 62,5°C przez godzinę.
  3. Podanie

    • Makaron i sparzone warzywa rozłóż do misek na zupę, dodaj poprzekrawane grzyby, bambus, pokrojoną marchew i przekrojone na pół jajko.
    • Całość zalej odcedzonym wywarem i doprawionym winem (Mirin i sake).
    • Dodaj mięso pokrojone w plasterki oraz pokrojoną cebulę i wodorosty nori.
    • Udekoruj grzybami shitake i marchewką.
+

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.