Zupa Ramen z dwoma rodzajami mięsa i płynnym jajkiem
Ramen to jedno z najbardziej popularnych dań w Japonii – pożywna porcja wywaru wieprzowego z makaronem, mięsem lub owocami morza, jajkiem, warzywami i innymi dodatkami. Ramen to unikalne doznania nie tylko smakowe, ale również wizualne.

Składniki
Wywar
-
Woda 3 l
-
Czosnek 8 ząbków
-
Pięć smaków, przyprawa 5 g
-
Cukier 10 g
-
Imbir 30 g
-
Marchew 600 g
-
Łopatka wieprzowa 800 g
-
Udka z kurczaka 500 g
-
Grzyby shiitake 35 g
-
Chili w proszku
Dodatek
-
Makaron ramen 700 g
-
Świeże liście szpinaku „baby” 250 g
-
Kukurydza „baby” 125 g
-
Jaja 10 cu
Podanie
-
Wodorosty Nori 1 cu
-
Dymka 50 g
-
Pędy bambusa (puszka) 100 g
-
Mirin (wino ryżowe) 30 ml
-
Sake 30 ml
-
Wywar
- Wieprzowinę i kurczaka zamarynuj w czosnku i sosie Ketjap Manis.
- Mięso z kurczaka wraz z marchwią, czosnkiem i imbirem krótko opiecz w piecu konwekcyjno-parowym w temperaturze 200°C.
- Przełóż do garnka, dodaj wieprzowinę, cukier, grzyby shitake, przyprawę „pięć smaków”. Zalej wodą i dodaj Esencję bulionu drobiowego. Gotuj na wolnym ogniu, żeby wywar nie zmętniał.
- Podczas gotowania wywar szumuj, stopniowo wyjmuj ugotowane mięso.
-
Dodatek
- Makaron gotuj ok. 3 minuty, pod koniec dodaj szpinak i kukurydzę.
- Jajka ugotuj na miękko lub przygotuj na sposób sous vide w wodzie o temperaturze 62,5°C przez godzinę.
-
Podanie
- Makaron i sparzone warzywa rozłóż do misek na zupę, dodaj poprzekrawane grzyby, bambus, pokrojoną marchew i przekrojone na pół jajko.
- Całość zalej odcedzonym wywarem i doprawionym winem (Mirin i sake).
- Dodaj mięso pokrojone w plasterki oraz pokrojoną cebulę i wodorosty nori.
- Udekoruj grzybami shitake i marchewką.