Zupa krem z buraków
Nasza propozycja zupy kremu to alternatywa dla tradycyjnego polskiego czerwonego barszczu. Do przygotowania zupy użyj pieczonych buraków – są słodsze, bardziej aromatyczne i bogatsze w smaku w porównaniu do buraków ugotowanych w wodzie.

Składniki
Zupa
-
Buraki pieczone, obrane 1 kg
-
Woda 500 ml
-
Oliwa 40 ml
-
Szalotka 89 g
-
Jabłko 150 g
-
Miód 30 g
-
Czerwone wino wytrawne 50 ml
-
Ocet winny czerwony 20 ml
-
Sól, pieprz czarny do smaku
Pianka
-
Ser Mascarpone 100 g
-
Rama Cremefine Fraiche (24%) 1 l 100 ml
-
Zupa
- Barszcz czerwony wymieszaj z gorącą, przegotowaną wodą.
- Buraki obierz, pokrój, zmiksuj na gładkie puree i połącz z barszczem.
- Na oliwie zeszklij szalotkę, dodaj obrane, pokrojone w kostkę jabłka i miód, podlej niewielką ilością wody i duś do miękkości.
- Wlej wino i ocet. Całość redukuj przez chwilę, zmiksuj na puree i dodaj do kremu z buraków.
- Na koniec dopraw do smaku.
-
Pianka
- Mascarpone wymieszaj z Ramą Cremefine Fraiche i Primerbą bazyliową. Przełóż do butelki – dyspensera.