Zupa cytrynowa z ryżem
Ciekawa propozycja domowego obiadu.

Składniki
Zupa cytrynowa z ryżem
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Wykonanie
Rama Profi uniwersalny tłuszcz 72% 1kg
/g
24.0 g
0%
Mąka
/g
60.0 g
0%
Woda
/ml
2000.0 ml
0%
Rosół jarzynowy Knorr Professional 1 kg
/g
30.0 g
0%

Sok z cytryny świeży
/ml
40.0 ml
0%
Cukier
/g
40.0 g
0%
Skórka z cytryny
/g
10.0 g
0%
Śmietanka 18%
/ml
100.0 ml
0%
Żółtka
/cu
2.0 cu
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Wykonanie
-
Rama Profi uniwersalny tłuszcz 72% 1kg 24.0 g
-
Mąka 60.0 g
-
Woda 2000.0 ml
-
Sok z cytryny świeży 40.0 ml
-
Cukier 40.0 g
-
Skórka z cytryny 10.0 g
-
Śmietanka 18% 100.0 ml
-
Żółtka 2.0 cu
-
Wykonanie
- Z Ramy i mąki przygotuj jasną zasmażkę, rozprowadź ją wodą i mieszając doprowadź do wrzenia.
- Wlej wodę, dodaj rosół, sok z cytryny, cukier i skórkę cytrynową.
- Gotuj przez chwilę na wolnym ogniu.
- Żółtka wymieszaj ze śmietanką, zahartuj i połącz z zupą.
- Dopraw do smaku. Podawaj z ryżem.