Zielone warzywa w żółtym curry
Idealna propozycja dla wegetarian. To danie znakomicie sprawdzi się w bufecie lub jako ciekawy dodatek do mięsa.

Składniki
Warzywa
-
Fasolka szparagowa 500 g
-
Cukinia zielona 400 g
-
Groszek cukrowy 200 g
-
Szparagi zielone 250 g
-
Brokuły 600 g
Sos
-
Cebula (kostka) 200 g
-
Olej kokosowy
-
Czosnek (plasterki) 5 ząbków
-
Cukier brązowy 30 g
-
Sos rybny 50 ml
-
Trawa cytrynowa 200 g
-
Liście kafiru
-
Przyprawy: sól i pieprz
-
Sok z limonki 100 ml
Przygotowanie
-
Warzywa
- Oczyszczone warzywa pokrój w dowolny sposób, zblanszuj, a następnie zahartuj. Zwróć uwagę by warzywa były podobnej wielkości.
-
Sos
- Cebulę zasmaż na oleju kokosowym, dodaj czosnek, pastę curry, cukier brązowy, sos rybny, trawę cytrynową i całe liście kafiru. Całość chwilę zasmażaj.
- Zalej Ramą Cremefine, dopraw esencją, solą, pieprzem i sokiem z limonki.
- Gotuj kilka minut na wolnym ogniu.
- Połącz z warzywami.