+

Curry

  • Olej 60 ml
  • Czosnek 30 g
  • Sos rybny 100 ml
  • Trawa cytrynowa 3 cu
  • Liście kafiru 6 cu
  • Cukier brązowy 80 g
  • Woda 300 ml
  • Polędwiczki wieprzowe 1500 g
  • Ananas kostka 600 g
  • Groszek cukrowy obrany 400 g

Podanie

  • Papryczka chili zielona, plasterki do dekoracji
  • Ryż jaśminowy 600 g
  1. Curry

    • Na oleju podsmaż zieloną pastę curry i plasterki czosnku. Podlej wodą, dodaj Ramę 31%, mleczko kokosowe i gotuj.
    • Następnie dodaj sos rybny, posiekaną trawę cytrynową, liście kafiru i cukier.
    • Całość połącz z pokrojonym mięsem, ananasem i groszkiem cukrowym.
    • Dopraw Esencją bulionu rybnego.
  2. Podanie

    • Zielone curry z wieprzowiną, ananasem i groszkiem cukrowym podawaj z krążkami zielonego chili i ryżem jaśminowym.