Zielone curry z wieprzowiną, ananasem i groszkiem cukrowym
Sos rybny w kuchni orientalnej jest zamiennikiem soli. Przyrządzany jest ze sfermentowanych ryb, soli oraz wody. Idealnie komponuje się z mięsem, warzywami i owocami morza.

Składniki
Curry
-
Olej 60 ml
-
Czosnek 30 g
-
Sos rybny 100 ml
-
Trawa cytrynowa 3 cu
-
Liście kafiru 6 cu
-
Cukier brązowy 80 g
-
Woda 300 ml
-
Polędwiczki wieprzowe 1500 g
-
Ananas kostka 600 g
-
Groszek cukrowy obrany 400 g
Podanie
-
Papryczka chili zielona, plasterki do dekoracji
-
Ryż jaśminowy 600 g
Przygotowanie
-
Curry
- Na oleju podsmaż zieloną pastę curry i plasterki czosnku. Podlej wodą, dodaj Ramę 31%, mleczko kokosowe i gotuj.
- Następnie dodaj sos rybny, posiekaną trawę cytrynową, liście kafiru i cukier.
- Całość połącz z pokrojonym mięsem, ananasem i groszkiem cukrowym.
- Dopraw Esencją bulionu rybnego.
-
Podanie
- Zielone curry z wieprzowiną, ananasem i groszkiem cukrowym podawaj z krążkami zielonego chili i ryżem jaśminowym.