Yakitori – grillowane szaszłyki z kurczaka z glazurowanymi warzywami
„Yakitori” to tradycyjna potrawa japońska, jej dosłowne tłumaczenie to „grillowany kurczak”. Sekretem jest tu odpowiednia marynata. Do jej przygotowania użyj sosu Pang Gang, dzięki czemu mięso będzie odpowiednio soczyste. Chrupiące warzywa dopełnią danie.

Składniki
Yakitori – grillowane szaszłyki z kurczaka z glazurowanymi warzywami
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Mięso
Mięso z podudzia kurczaka bez skóry i kości
/kg
1.5 kg
0%
Marynata
Knorr Pang Gang Pikantny sos z chili i pomidorami 1 l
/ml
200.0 ml
0%

Knorr Ketjap Manis Słodki sos sojowy 1 l
/ml
50.0 ml
0%

Czosnek, posiekany
/ząbki
3.0 ząbki
0%
Imbir (tarty)
/g
35.0 g
0%
Cukier
/g
40.0 g
0%
Warzywa
Marchew
/g
400.0 g
0%
Cukinia
/g
300.0 g
0%
Szalotka
/g
150.0 g
0%
Rzodkiewki
/cu
10.0 cu
0%
Pak choy
/g
250.0 g
0%
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
50.0 ml
0%
Knorr Sunshine Chili Słodko-pikantny sos 1 l
/ml
100.0 ml
0%

Sól Do Smaku
/
0.0
0%
Ryż
Ryż jaśminowy
/g
500.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Mięso
-
Mięso z podudzia kurczaka bez skóry i kości 1.5 kg
Marynata
-
Czosnek, posiekany 3.0 ząbki
-
Imbir (tarty) 35.0 g
-
Cukier 40.0 g
Warzywa
-
Marchew 400.0 g
-
Cukinia 300.0 g
-
Szalotka 150.0 g
-
Rzodkiewki 10.0 cu
-
Pak choy 250.0 g
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 50.0 ml
-
Sól Do Smaku
Ryż
-
Ryż jaśminowy 500.0 g
-
Mięso
- Podudzia pokrój na 30 kawałków.
-
Marynata
- Wymieszaj składniki marynaty.
- Włóż do niej kawałki kurczaka i odstaw do lodówki na 12 godzin.
- Kurczaka wyjmij z marynaty i nadziewaj na patyki szaszłykowe po 3 kawałki na jedną porcję.
- Włóż do pieca nagrzanego do temperatury 210⁰C na około 12 minut. W połowie pieczenia polej pozostałą marynatą.
-
Warzywa
- Marchew obierz i pokrój wraz z cukinią w słupki, szalotkę obiarz.
- Na połówki przekrój cebulę i rzodkiewkę, a Bok Choy na kawałki.
- Warzywa kolejno zasmażaj na patelni. Następnie dodaj sos Sunshine Chili i chwilę podgrzewaj. Dopraw solą.
-
Ryż
- Ryż dobrze wypłucz w zimnej wodzie, a następnie zalej zimną wodą na centymetr ponad poziom ryżu.
- Wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 100⁰C (tryb parowania) - na 17 minut.
-
Podanie
- Szaszłyki z kurczaka podawaj z ryżem i warzywami.