Wolno pieczona wieprzowina w stylu koreańskim
Dodanie brązowego cukru do marynowania przyspieszy zarumienienie mięsa. Jeżeli chcesz by twoja pieczeń była równomiernie doprawiona i jeszcze bardziej soczysta, możesz dodatkowo ostrzykać mięso roztworem z wody i soli.

Składniki
Wolno pieczona wieprzowina w stylu koreańskim
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Mięso
Knorr Delikat Przyprawa do mięs 0,6 kg
/g
20.0 g
0%

Sól morska, gruba
/g
20.0 g
0%
Cukier brązowy, gruby
/g
30.0 g
0%
Łopatka wieprzowa bez kości
/g
2500.0 g
0%
Dodatki do pieczenia mięsa
Imbir, posiekany
/g
60.0 g
0%
Cebula, duże kawałki
/g
150.0 g
0%
Czosnek w łupinie, posiekany
/ząbków
5.0 ząbków
0%
Chili płatki
/g
1.0 g
0%
Olej
/ml
20.0 ml
0%
Sos
Woda
/ml
700.0 ml
0%
Orzechy ziemne
/g
70.0 g
0%
Ocet winny czerwony
/ml
30.0 ml
0%
Cukier brązowy
/g
30.0 g
0%
Knorr Ketjap Manis Słodki sos sojowy 1 l
/ml
20.0 ml
0%

Olej sezamowy
/ml
10.0 ml
0%
Podanie
Ryż jaśminowy
/g
600.0 g
0%
Kolendra Do Dekoracji
/
0.0
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Mięso
-
Sól morska, gruba 20.0 g
-
Cukier brązowy, gruby 30.0 g
-
Łopatka wieprzowa bez kości 2500.0 g
Dodatki do pieczenia mięsa
-
Imbir, posiekany 60.0 g
-
Cebula, duże kawałki 150.0 g
-
Czosnek w łupinie, posiekany 5.0 ząbków
-
Chili płatki 1.0 g
-
Olej 20.0 ml
Sos
-
Woda 700.0 ml
-
Orzechy ziemne 70.0 g
-
Ocet winny czerwony 30.0 ml
-
Cukier brązowy 30.0 g
-
Olej sezamowy 10.0 ml
Podanie
-
Ryż jaśminowy 600.0 g
-
Kolendra Do Dekoracji
-
Mięso
- Delikat, sól i cukier wymieszaj i obsyp nimi mięso.
- Odstaw do lodówki na 12-24 godziny.
-
Dodatki do pieczenia mięsa
- Wszystkie składniki wymieszaj.
- Na blasze G/N ułóż mięso, obsyp dodatkami, przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 140⁰C do miękkości.
-
Sos
- Sos pieczeniowy wymieszaj w gorącej wodzie i zagotuj.
- Dodaj 40 g zmiksowanych orzeszków ziemnych i pozostałe składniki.Redukuj przez kilkanaście minut.
- Miękkie mięso przełóż na nową blachę G/N (wyłożoną pergaminem) i polej częścią sosu. Wstaw do pieca nagrzanego do 230⁰C i piecz przez 10 minut do uzyskania ciemnego koloru.
- Do pozostałej ilości sosu dodaj resztę orzeszków.
-
Podanie
- Mięso pokrój w plastry. Podawaj z sosem, orzeszkami, ryżem jaśminowym, dowolnymi warzywami i kolendrą.