+

Mięso

  • Sól morska, gruba 20 g
  • Cukier brązowy, gruby 30 g
  • Łopatka wieprzowa bez kości 2500 g

Dodatki do pieczenia mięsa

  • Imbir, posiekany 60 g
  • Cebula, duże kawałki 150 g
  • Czosnek w łupinie, posiekany 5 ząbków
  • Chili płatki 1 g
  • Olej 20 ml

Sos

  • Woda 700 ml
  • Orzechy ziemne 70 g
  • Ocet winny czerwony 30 ml
  • Cukier brązowy 30 g
  • Olej sezamowy 10 ml

Podanie

  • Ryż jaśminowy 600 g
  • Kolendra do dekoracji
  1. Mięso

    • Delikat, sól i cukier wymieszaj i obsyp nimi mięso.
    • Odstaw do lodówki na 12-24 godziny.
  2. Dodatki do pieczenia mięsa

    • Wszystkie składniki wymieszaj.
    • Na blasze G/N ułóż mięso, obsyp dodatkami, przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 140⁰C do miękkości.
  3. Sos

    • Sos pieczeniowy wymieszaj w gorącej wodzie i zagotuj.
    • Dodaj 40 g zmiksowanych orzeszków ziemnych i pozostałe składniki.Redukuj przez kilkanaście minut.
    • Miękkie mięso przełóż na nową blachę G/N (wyłożoną pergaminem) i polej częścią sosu. Wstaw do pieca nagrzanego do 230⁰C i piecz przez 10 minut do uzyskania ciemnego koloru.
    • Do pozostałej ilości sosu dodaj resztę orzeszków.
  4. Podanie

    • Mięso pokrój w plastry. Podawaj z sosem, orzeszkami, ryżem jaśminowym, dowolnymi warzywami i kolendrą.