Wolno pieczona wieprzowina w stylu koreańskim
Dodanie brązowego cukru do marynowania przyspieszy zarumienienie mięsa. Jeżeli chcesz by twoja pieczeń była równomiernie doprawiona i jeszcze bardziej soczysta, możesz dodatkowo ostrzykać mięso roztworem z wody i soli.

Składniki
Mięso
-
Sól morska, gruba 20 g
-
Cukier brązowy, gruby 30 g
-
Łopatka wieprzowa bez kości 2500 g
Dodatki do pieczenia mięsa
-
Imbir, posiekany 60 g
-
Cebula, duże kawałki 150 g
-
Czosnek w łupinie, posiekany 5 ząbków
-
Chili płatki 1 g
-
Olej 20 ml
Sos
-
Woda 700 ml
-
Orzechy ziemne 70 g
-
Ocet winny czerwony 30 ml
-
Cukier brązowy 30 g
-
Olej sezamowy 10 ml
Podanie
-
Ryż jaśminowy 600 g
-
Kolendra do dekoracji
-
Mięso
- Delikat, sól i cukier wymieszaj i obsyp nimi mięso.
- Odstaw do lodówki na 12-24 godziny.
-
Dodatki do pieczenia mięsa
- Wszystkie składniki wymieszaj.
- Na blasze G/N ułóż mięso, obsyp dodatkami, przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 140⁰C do miękkości.
-
Sos
- Sos pieczeniowy wymieszaj w gorącej wodzie i zagotuj.
- Dodaj 40 g zmiksowanych orzeszków ziemnych i pozostałe składniki.Redukuj przez kilkanaście minut.
- Miękkie mięso przełóż na nową blachę G/N (wyłożoną pergaminem) i polej częścią sosu. Wstaw do pieca nagrzanego do 230⁰C i piecz przez 10 minut do uzyskania ciemnego koloru.
- Do pozostałej ilości sosu dodaj resztę orzeszków.
-
Podanie
- Mięso pokrój w plastry. Podawaj z sosem, orzeszkami, ryżem jaśminowym, dowolnymi warzywami i kolendrą.