Wołowina w sosie z czarnego pieprzu z kiełkami soi i kalafiorem romanesco
Sekretem udanego dania jest umiejętne dobranie rodzaju mięsa i jego wykrojenia. Trzeba dobrać czas obróbki do danego „trymu”. Najłatwiejsze do odróbki są takie części jak rostbef, polędwica, antrykot czy łata. Inne, twardsze rodzaje mięs wymagają wstępnego obgotowania. Zawsze pamiętaj, by oprószyć mięso skrobią kukurydzianą – zapewni to soczystość i spowoduje, że sos będzie się trzymał mięsa.

Składniki
Wołowina w sosie z czarnego pieprzu z kiełkami soi i kalafiorem romanesco
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Wołowina
Wołowina b/k
/kg
1.3 kg
0%
Skrobia kukurydziana
/g
40.0 g
0%
Knorr Ketjap Manis Słodki sos sojowy 1 l
/ml
80.0 ml
0%

Wino chińskie
/ml
100.0 ml
0%
Olej sezamowy
/ml
20.0 ml
0%
Czosnek
/g
32.0 g
0%
Kalafior romanesco
/g
450.0 g
0%
Olej
/ml
150.0 ml
0%
Esencja bulionu wołowego Knorr Professional 1 l
/ml
30.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Marchew
/g
204.0 g
0%
Pieprz czarny
/g
10.0 g
0%
Sos Hoisin
/g
150.0 g
0%
Cukier
/g
30.0 g
0%
Woda
/ml
500.0 ml
0%
Kiełki soi
/g
200.0 g
0%
Ryż jaśminowy
Ryż jaśminowy
/g
500.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Wołowina
-
Wołowina b/k 1.3 kg
-
Skrobia kukurydziana 40.0 g
-
Wino chińskie 100.0 ml
-
Olej sezamowy 20.0 ml
-
Czosnek 32.0 g
-
Kalafior romanesco 450.0 g
-
Olej 150.0 ml
-
Marchew 204.0 g
-
Pieprz czarny 10.0 g
-
Sos Hoisin 150.0 g
-
Cukier 30.0 g
-
Woda 500.0 ml
-
Kiełki soi 200.0 g
Ryż jaśminowy
-
Ryż jaśminowy 500.0 g
-
Wołowina
- Cienkie plasterki mięsa zamarynuj w mieszance Ketjap Manis, Esencji bulionu wołowego, wina, oleju sezamowego i czosnku przez co najmniej godzinę.
- Następnie obtocz w skrobi kukurydzianej, obsmaż na rozgrzanym oleju do miękkości.
- Mięso przełóż do naczynia i pozostaw w ciepłym miejscu.
- Zagotuj tłuczony pieprz w 0,5 l wody, odstaw na 5 minut, przecedź przez sito.
- Na patelnię od smażenia mięsa wrzuć marchew i kalafior romanesco. Obsmaż połącz z mięsem. Dodaj tłuczony pieprz i sos Hoisin, dopraw cukrem i Ketjap Manis, na koniec dodaj kiełki.
- Żeby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj odrobinę wody.
-
Ryż jaśminowy
- Podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym.