+

Wołowina

  • Wołowina b/k 1.3 kg
  • Skrobia kukurydziana 40 g
  • Wino chińskie 100 ml
  • Olej sezamowy 20 ml
  • Czosnek 32 g
  • Kalafior romanesco 450 g
  • Olej 150 ml
  • Marchew 204 g
  • Pieprz czarny 10 g
  • Sos Hoisin 150 g
  • Cukier 30 g
  • Woda 500 ml
  • Kiełki soi 200 g

Ryż jaśminowy

  • Ryż jaśminowy 500 g
  1. Wołowina

    • Cienkie plasterki mięsa zamarynuj w mieszance Ketjap Manis, Esencji bulionu wołowego, wina, oleju sezamowego i czosnku przez co najmniej godzinę.
    • Następnie obtocz w skrobi kukurydzianej, obsmaż na rozgrzanym oleju do miękkości.
    • Mięso przełóż do naczynia i pozostaw w ciepłym miejscu.
    • Zagotuj tłuczony pieprz w 0,5 l wody, odstaw na 5 minut, przecedź przez sito.
    • Na patelnię od smażenia mięsa wrzuć marchew i kalafior romanesco. Obsmaż połącz z mięsem. Dodaj tłuczony pieprz i sos Hoisin, dopraw cukrem i Ketjap Manis, na koniec dodaj kiełki.
    • Żeby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj odrobinę wody.
  2. Ryż jaśminowy

    • Podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym.
+