+

Mięso

  • Udziec wołowy 1.2 kg

Marynata

Wywar

Sos Teriyaki

Warzywa

  • Fasolka szparagowa 400 g
  • Groszek cukrowy 200 g
  • Cukinia 600 g

Ryż jaśminowy z mlekiem kokosowym

  • Ryż jaśminowy 300 g
  • Woda 0.3 l
  • Mleko kokosowe 100 ml
  • SólDo smaku

Podanie

  • Szczypiorek
  • Sezampalony
  1. Mięso

    • Udziec wołowy pokrój w cienkie plasterki.
  2. Marynata

    • Wymieszaj ocet jabłkowy z sosem Ketjap Manis i mąką ziemniaczaną, połącz z pokrojonym mięsem. Pozostaw do zamarynowania na około 2-3 godziny.
  3. Wywar

    • Zagotuj wodę z dodatkiem Esencji bulionu wołowego. W niewielkiej ilości wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną, dodaj wodę.
    • Udziec wrzucaj na kilka sekund porcjami, tak by białko w mięsie się ścięło i powstała na nim cienka powłoka.
  4. Sos Teriyaki

    • Składniki sosu Teriyaki włóż do garnka i chwilę gotuj na wolnym ogniu.
    • Mięso smaż na oleju z dodatkiem oleju sezamowego. Dodaj warzywa i sos Teriyaki.
  5. Warzywa

    • Warzywa oczyść, cukinię pokrój w słupki, całość zblanszuj.
  6. Ryż jaśminowy z mlekiem kokosowym

    • Ryż jaśminowy przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj mleko kokosowe i sól. Gotuj w piecu konwekcyjnym przez około 15-20 minut. W trakcie gotowania ryż wymieszaj. Po wyjęciu z pieca przykryj pokrywką na kilka minut.
  7. Podanie

    • Podawaj z warzywami i kokosowym ryżem jaśminowy. Całość udekoruj grubo pokrojonym szczypiorkiem i palonym sezamem.
+

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.