Wieprzowina z zieloną fasolką
Wieprzowina jest często niedoceniana, a to bardzo aromatyczne mięso. Mięso pochodzące z jednego wieprza ma różnorodny smak, np. schab, karkówka, łopatka, żeberka, poliki. Wymaga dłuższego marynowania, natomiast w samej pracy jest mniej wymagająca niż wołowina.

Składniki
Wieprzowina z zieloną fasolką
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Wieprzowina
Polędwica wieprzowa
/g
750.0 g
0%
Mąka kukurydziana
/g
60.0 g
0%
Fasola zielona
/kg
1.8 kg
0%
Czosnek
/g
60.0 g
0%
Olej
/ml
150.0 ml
0%
Knorr Ketjap Manis Słodki sos sojowy 1 l
/ml
180.0 ml
0%

Papryka chili świeża
/g
60.0 g
0%
Olej sezamowy
/ml
115.0 ml
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Wieprzowina
-
Polędwica wieprzowa 750.0 g
-
Mąka kukurydziana 60.0 g
-
Fasola zielona 1.8 kg
-
Czosnek 60.0 g
-
Olej 150.0 ml
-
Papryka chili świeża 60.0 g
-
Olej sezamowy 115.0 ml
-
Wieprzowina
- Mięso pokrój w cienkie paski, dodaj mąkę kukurydzianą i odstaw.
- Olej rozgrzej w woku, a następnie zblanszuj zamarynowaną wieprzowinę. Mięso wyjmij z woka i odstaw.
- W tym samym woku przesmaż zieloną fasolkę, aż będzie lekko zrumieniona i chrupka. Zdejmij z patelni i odstaw.
- Z woka odlej nadmiar oleju z poprzedniego smażenia, dodaj czosnek i krótko go przesmaż, aż odda swój aromat. Do czosnku dodaj chili, podsmażoną wieprzowinę i fasolkę, całość wymieszaj.
- Następnie dodaj sos Ketjap Manis i dobrze wymieszaj.
- Dla nadania bardziej wyrazistego smaku i aromatu dania wzbogaci je kilkoma kroplami oleju sezamowego.