+

Wieprzowina

  • Polędwica wieprzowa 750 g
  • Mąka kukurydziana 60 g
  • Fasola zielona 1.8 kg
  • Czosnek 60 g
  • Olej 150 ml
  • Papryka chili świeża 60 g
  • Olej sezamowy 115 ml
  1. Wieprzowina

    • Mięso pokrój w cienkie paski, dodaj mąkę kukurydzianą i odstaw.
    • Olej rozgrzej w woku, a następnie zblanszuj zamarynowaną wieprzowinę. Mięso wyjmij z woka i odstaw.
    • W tym samym woku przesmaż zieloną fasolkę, aż będzie lekko zrumieniona i chrupka. Zdejmij z patelni i odstaw.
    • Z woka odlej nadmiar oleju z poprzedniego smażenia, dodaj czosnek i krótko go przesmaż, aż odda swój aromat. Do czosnku dodaj chili, podsmażoną wieprzowinę i fasolkę, całość wymieszaj.
    • Następnie dodaj sos Ketjap Manis i dobrze wymieszaj.
    • Dla nadania bardziej wyrazistego smaku i aromatu dania wzbogaci je kilkoma kroplami oleju sezamowego.