+

Falafel:

Sos czosnkowy:

Podanie:

  • Pita – chlebki, połówki 10 sztuk
  • Frytki 1500.0 g
  1. Falafel:

    • Ciecierzycę namocz w letniej wodzie na 24 godziny. Następnie odcedź i zmiel razem z cebulą.
    • Dodaj posiekany i utarty z solą czosnek, przyprawy, Esencję bulionu warzywnego, pokrojoną natkę i kolendrę, startą skórkę z cytryny oraz sok. 
    • Całość dopraw do smaku i dobrze wymieszaj. Wyporcjuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego. 
    • Odtocz w mące kukurydzianej i natychmiast smaż w głębokim tłuszczu.
  2. Sos czosnkowy:

    • Majonez połącz ze śmietanką roślinną, roztartym czosnkiem, czosnkiem suszonym i przyprawami.
  3. Podanie:

    • Podawaj z grillowanym chlebem pita, frytkami, sosem czosnkowym i sałatką.