Wegańska sałatka ze świeżych sezonowych warzyw z cytrynowym vinaigrette
Przy blanszowaniu warzyw okopowych i korzeniowych ważne jest dodanie cukru. Pomoże on utrwalić ich kolor.

Składniki
Wegańska sałatka ze świeżych sezonowych warzyw z cytrynowym vinaigrette
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Warzywa
Młody Groszek 500 G
/
0.0
0%
Szparagi białe
/g
400.0 g
0%
Szparagi zielone
/g
500.0 g
0%
Cukinia
/g
500.0 g
0%
Kalarepa
/g
900.0 g
0%
Rzodkiewki
/g
300.0 g
0%
Młoda Marchewka 400 G
/
0.0
0%
Knorr Professional Esencja bulionu warzywnego 1 l
/ml
0.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Cukier
/g
0.0 g
0%
Vinaigrette cytrynowy
Knorr Professional Esencja bulionu warzywnego 1 l
/ml
30.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Musztarda
/g
40.0 g
0%
Czosnek
/g
15.0 g
0%
Sok z cytryny świeży
/ml
100.0 ml
0%
Olej
/ml
200.0 ml
0%
Oliwa
/ml
100.0 ml
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Warzywa
-
Młody Groszek 500 G
-
Szparagi białe 400.0 g
-
Szparagi zielone 500.0 g
-
Cukinia 500.0 g
-
Kalarepa 900.0 g
-
Rzodkiewki 300.0 g
-
Młoda Marchewka 400 G
-
Cukier
Vinaigrette cytrynowy
-
Musztarda 40.0 g
-
Czosnek 15.0 g
-
Sok z cytryny świeży 100.0 ml
-
Olej 200.0 ml
-
Oliwa 100.0 ml
-
Warzywa
- Warzywa oczyść i pokrój w dowolny sposób. Ugotuj każde warzywo oddzielnie w wodzie zdodatkiem Esencji bulionu warzywnego i cukru.
-
Vinaigrette cytrynowy
- Połącz Esencję bulionu warzywnego z musztardą, roztartym czosnkiem, cukrem i niewielką ilością soku z cytryny.
- Całość mieszaj rózgą, sukcesywnie dolewając olej i oliwę z oliwek. Postępuj tak samo jak przy robieniu klasycznego majonezu. Na koniec dodaj pozostałą część soku z cytryny, cały czas mieszając.
-
Podanie
- Ugotowane warzywa podawaj na ciepło lub na zimno z cytrynowym vinaigrette.