+

Kurczak

  • Udka z kurczaka (10 szt.) 2 kg
  • Woda 2 l
  • Marchew, seler, pietruszka 300 g
  • Sól
  • Pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie 3 g

Sos

  • Cebula 300 g
  • Bulion od gotowania udek 400 ml
  • Papryka mielona 40 g
  • Sok z cytryny świeży do smaku
  • Przyprawy: sól i pieprz

Tagliatelle szafranowe

  • Woda 4 l
  • Sól
  1. Kurczak

    • Udka z kurczaka oczyść, przełóż do szerokiego garnka, zalej zimną wodą (tak, aby mięso było przykryte). Dodaj oczyszczone i pokrojone warzywa korzeniowe, sól, przyprawy oraz Esencję drobiową.
    • Gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie i będzie można łatwo oddzielić je od kości.
    • Pozostaw udka do ostygnięcia w bulionie.
    • Wyjmij udka z bulionu i usuń skórę.


  2. Sos

    • Cebulę pokrój w kostkę i zasmażaj przez 5 minut na Ramie Culinesse. Dodaj słodką paprykę, wlej bulion, zagęść zasmażką i gotuj przez chwilę.
    • Wlej Ramę 15% i 24%, sok z cytryny i ponownie zagotuj. Dodaj Peperonatę i zmiksuj na gładki sos. Dopraw do smaku.
    • Do sosu włóż udka z kurczaka.
  3. Tagliatelle szafranowe

    • Rozpuść pastę szafranową w gorącej wodzie, dopraw solą i zagotuj. Umieść tagliatelle we wrzącej wodzie i ugotuj al dente. Makaron wystudź.
+