+

Solanka

Wędzenie

  • Wiórki drewna do wędzenia
  • Pieprz cytrynowy do smaku

Redbullowe jabłko

  • Jabłko zielone, twarde duże 1 cu
  • Red bull 100 ml

Puree

Sos

  • Musztarda francuska gruba 40 g
  • Miód 50 g
  • Sok z cytryny świeży 10 ml
  • Jogurt naturalny 100 g
  • Olej 50 ml
  • Czosnek tarty 1 ząbek
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny do smaku
  • Sałata frisee 10 gałązek
  1. Solanka

    • Składniki solanki wymieszaj, włóż do niej polędwicę z dorsza i odstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie wypłucz i osusz.
  2. Wędzenie

    • Na blachę G/N(½)wsyp wiórki drewna, rozpal opalarką, wstaw do pieca ustawionego na 90⁰C i połowę nawiewu. Wiórki będą się powoli tliły.
    • Polędwicę z dorsza ułóż na blachę G/N wyłożoną pergaminem, lekko posyp pieprzem cytrynowym i wstaw do pieca z sondą ustawioną na 56⁰C.
  3. Redbullowe jabłko

    • Jabłko obierz, pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, następnie ausztycherem wytnij kółka o średnicy 3 cm i włóż do syfonu, wlej red bull i wkręć jeden nabój odstaw na minimum 30 minut.
  4. Puree

    • Szalotkę zeszklij, dodaj groszek i miętę, duś nie dłużej jak 2 – 3 minuty, zdejmij z palnika, dodaj masło i odstaw do wystygnięcia, zmiksuj na gładkie puree i dopraw do smaku.

  5. Sos

    • Składniki sosu wymieszaj i dopraw do smaku.

  6. Podanie

    • Dorsza podawaj na zimno lub na gorąco.
+

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.