Wątróbka drobiowa z sezonowymi warzywami i lekkim sosem pieprzowym
Aby wątróbka miała wyjątkowy smak i nie zdominowała delikatnych warzyw, mocz ją w mleku przez około 2 godziny. Przed smażeniem osusz ją papierowym ręcznikiem i przełóż na 15 minut do suchego ryżu.

Składniki
Purée z marchewki
-
Marchew 400 g
-
Masło 50 g
-
Cukier 20 g
-
Woda do duszenia
Wątróbka drobiowa
-
Wątróbka drobiowa 1 kg
-
Mleko 1 l
-
Tymianek świeży 3 gałązki
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 80 ml
-
Sól, pieprz do smaku
Sos
-
Sok jabłkowy 500 ml
-
Pieprz kolorowy młotkowany do smaku
-
Masło do konsystencji
Podanie
-
Kiełki groszku strączkowego do dekoracji
-
Purée z marchewki
- Marchew obierz, posyp cukrem i zasmaż na maśle. Zalej minimalną ilością wody, dodaj Esencję bulionu warzywnego i duś do miękkości.
- Na koniec przetrzyj przez sito lub zmiksuj w blenderze.
- Ciepłe purée przełóż do butelki i wstaw do kąpieli wodnej, aby pozostało ciepłe.
-
Warzywa sezonowe
- Warzywa zblanszuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
-
Wątróbka drobiowa
- Wątróbkę zalej mlekiem z dodatkiem tymianku, odstaw na 2 godziny.
- Następnie usmaż wątróbkę na Ramie Culinesse i odstaw na chwilę, aby odpoczęła. Dopraw solą i pieprzem.
-
Sos
- Sos Demi-Glace połącz z sokiem jabłkowym, zagotuj i redukuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodaj pieprz i zimne masło.
-
Podanie
- Na talerzu ułóż wątróbkę, purée z marchewki oraz pozostałe warzywa. Całość delikatnie polej sosem i udekoruj świeżymi kiełkami.