+

Purée z marchewki

Wątróbka drobiowa

  • Wątróbka drobiowa 1 kg
  • Mleko 1 l
  • Tymianek świeży 3 gałązki
  • Sól, pieprz do smaku

Sos

  • Sok jabłkowy 500 ml
  • Pieprz kolorowy młotkowany do smaku
  • Masło do konsystencji

Podanie

  • Kiełki groszku strączkowego do dekoracji
  1. Purée z marchewki

    • Marchew obierz, posyp cukrem i zasmaż na maśle. Zalej minimalną ilością wody, dodaj Esencję bulionu warzywnego i duś do miękkości.
    • Na koniec przetrzyj przez sito lub zmiksuj w blenderze.
    • Ciepłe purée przełóż do butelki i wstaw do kąpieli wodnej, aby pozostało ciepłe.
  2. Warzywa sezonowe

    • Warzywa zblanszuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
  3. Wątróbka drobiowa

    • Wątróbkę zalej mlekiem z dodatkiem tymianku, odstaw na 2 godziny.
    • Następnie usmaż wątróbkę na Ramie Culinesse i odstaw na chwilę, aby odpoczęła. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Sos

    • Sos Demi-Glace połącz z sokiem jabłkowym, zagotuj i redukuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodaj pieprz i zimne masło.
  5. Podanie

    • Na talerzu ułóż wątróbkę, purée z marchewki oraz pozostałe warzywa. Całość delikatnie polej sosem i udekoruj świeżymi kiełkami.
+