Tureckie pieczywo do dań z grilla
To pieczywo idealnie nadaje się do faszerowania np. kebabem lub falafelem. Możesz z niego również przyrządzić typowe paluchy do zup lub sałatek.

Składniki
Tureckie pieczywo do dań z grilla
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Faza I – rozczyn
Drożdże świeże
/g
60.0 g
0%
Cukier
/g
12.0 g
0%
Woda
/ml
150.0 ml
0%
Mąka pszenna
/g
100.0 g
0%
Faza II
Mąka pszenna
/g
600.0 g
0%
Sól
/g
20.0 g
0%
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
70.0 ml
0%
Woda
/ml
220.0 ml
0%
Mąka kukurydziana do obtoczenia
/g
0.0 g
0%
Jaja
/szt.
1.0 szt.
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Faza I – rozczyn
-
Drożdże świeże 60.0 g
-
Cukier 12.0 g
-
Woda 150.0 ml
-
Mąka pszenna 100.0 g
Faza II
-
Mąka pszenna 600.0 g
-
Sól 20.0 g
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 70.0 ml
-
Woda 220.0 ml
-
Mąka kukurydziana do obtoczenia
-
Jaja 1.0 szt.
-
Faza I – rozczyn
- Połącz wszystkie składniki, przykryj ścierką i pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia.
-
Faza II
- Mąkę pszenną, sól, Ramę Culinesse i ciepłą wodę połącz z rozczynem tak, aby powstało klejące ciasto.
- Wyrabiaj przez 15 minut, następnie przełóż do misy natłuszczonej na brzegach, przykryj ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 20 równych kawałków. Uformuj małe kuleczki, każdą obtocz w mące kukurydzianej.
- Następnie kuleczki rozwałkuj na placki o grubości ok. 0,5 cm, posmaruj roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody i piecz w piecu nagrzanym do temperatury 235°C przez około 3-5 minut.
- Prawidłowo upieczone bułeczki powinny być puste w środku. Ciepłe, ale nie gorące, pieczywo przełóż do czystego worka w celu lekkiego zaparowania - wtedy pieczywo nie będzie się kruszyło i nada się do ponownego odgrzania.
- Podgrzewaj przed podaniem.