+

Faza I – rozczyn

  • Drożdże świeże 60 g
  • Cukier 12 g
  • Woda ciepła 150 ml
  • Mąka pszenna 100 g

Faza II

  1. Faza I – rozczyn

    • Połącz wszystkie składniki, przykryj ścierką i pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. Faza II

    • Mąkę pszenną, sól, Ramę Culinesse i ciepłą wodę połącz z rozczynem tak, aby powstało klejące ciasto.
    • Wyrabiaj przez 15 minut, następnie przełóż do misy natłuszczonej na brzegach, przykryj ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
    • Ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 20 równych kawałków. Uformuj małe kuleczki, każdą obtocz w mące kukurydzianej.
    • Następnie kuleczki rozwałkuj na placki o grubości ok. 0,5 cm, posmaruj roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody i piecz w piecu nagrzanym do temperatury 235°C przez około 3-5 minut.
    • Prawidłowo upieczone bułeczki powinny być puste w środku.
      Ciepłe, ale nie gorące, pieczywo przełóż do czystego worka w celu lekkiego zaparowania - wtedy pieczywo nie będzie się kruszyło i nada się do ponownego odgrzania.
    • Podgrzewaj przed podaniem.
+