Turbot z wędzonymi szparagami i cytrusową konfiturą

Składniki
Turbot z wędzonymi szparagami i cytrusową konfiturą
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł5248.5
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Solanka/turbot:
Sól
/g
70.0 g
0%
Cukier
/g
40.0 g
0%
Woda
/l
1.0 l
0%
Turbot (oczyszczony filet)
/kg
1.2 kg
0%
Masło
/g
60.0 g
0%
Altis Oliwa Klasyczna 4l
/do smażenia
0.0 do smażenia
0%
Czosnek z łupiną
/ząbki
4.0 ząbki
0%
Wędzone szparagi:
Masło
/g
400.0 g
0%
Szparagi białe (oczyszczone)
/g
700.0 g
0%
Konfitura cytrusowa:
Kapary
/g
40.0 g
0%
Oliwki czarne (pokrojone w słupki)
/g
40.0 g
0%
Esencja Cytrusowa Knorr Professional 0,4 l
/ml
25.0 ml
0%

Sól morska
/do smaku
0.0 do smaku
0%
Pomidory pokrojone w kostkę, bez skóry
/g
200.0 g
0%
Natka pietruszki (drobno pokrojona)
/g
10.0 g
0%
Altis Oliwa Klasyczna 4l
/ml
50.0 ml
0%
Podanie:
Puree z batatów
/kg
1.0 kg
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Solanka/turbot:
-
Sól 70.0 g
-
Cukier 40.0 g
-
Woda 1.0 l
-
Turbot (oczyszczony filet) 1.2 kg
-
Masło 60.0 g
-
Altis Oliwa Klasyczna 4l
-
Czosnek z łupiną 4.0 ząbki
Wędzone szparagi:
-
Masło 400.0 g
-
Szparagi białe (oczyszczone) 700.0 g
Konfitura cytrusowa:
-
Kapary 40.0 g
-
Oliwki czarne (pokrojone w słupki) 40.0 g
-
Sól morska
-
Pomidory pokrojone w kostkę, bez skóry 200.0 g
-
Natka pietruszki (drobno pokrojona) 10.0 g
-
Altis Oliwa Klasyczna 4l 50.0 ml
Podanie:
-
Puree z batatów 1.0 kg
-
Solanka/turbot:
- Sól i cukier rozpuść w wodzie. Porcje turbota umieść w przygotowanej solance na 10 minut.
- Porcje starannie wysusz i usmaż na oliwie z oliwek z rozgniecionym ząbkiem czosnku, na sam koniec dodaj odrobinę surowego masła.
-
Wędzone szparagi:
- Masło umieść w wędzarce na około 25 minut (temperatura 65⁰C).
- Szparagi umieść w małym naczyniu tak, by leżały obok siebie i zalej ciepłym wędzonym masłem. Szczelnie przykryj folią spożywczą.
- Gotuj w piecu konwekcyjnym około 20 minut w temperaturze 85⁰C.
-
Konfitura cytrusowa:
- Wymieszaj wszystkie składniki z Esencją Cytrusową Knorr Professional, dodaj szczyptę soli.
- Umieść wszystkie składniki w próżniowym worku i gotuj techniką sous-vide przez 45 minut w temperaturze 60⁰C.
-
Podanie:
- Turbota podawaj na puree z batatów z wędzonymi szparagami i konfiturą cytrusową.
- W zależności od pory roku do turbota można dodać świeże zioła.