Turbot z frytkami w zielonym sosie holenderskim
Gotowany na parze turbot z chrupiącą sałatką, smażonymi chipsami z polenty i zielonym sosem holenderskim z ziołami

Składniki
Turbot z frytkami w zielonym sosie holenderskim
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Frytki z polenty
Kaszka kukurydziana
/g
250.0 g
0%
Woda
/l
1.0 l
0%
Masło
/g
75.0 g
0%
Ser Kozi (Miękki) 75 G
/
0.0
0%
Ser Parmezan
/g
50.0 g
0%
Musztarda gruboziarnista
/g
20.0 g
0%
Sos holenderski
Trybula
/g
30.0 g
0%
Natka pietruszki
/g
30.0 g
0%
Estragon świeży
/g
30.0 g
0%
Szpinak
/g
30.0 g
0%
Śmietanka 30%
/ml
100.0 ml
0%
Sos holenderski Gourmet Knorr 1 L
/ml
400.0 ml
0%

Sałatka
Sałata
/g
400.0 g
0%
Groszek cukrowy
/g
200.0 g
0%
Limonka
/cu
1.0 cu
0%
Oliwa
/ml
20.0 ml
0%
Turbot
Turbot filet
/kg
1.5 kg
0%
Estragon 10 Listków
/
0.0
0%
Tymianek 10 Gałązek
/
0.0
0%
Czosnek 1 Ząbek
/
0.0
0%
Masło 150 G
/
0.0
0%
Podanie
Chrupiące Nasiona Gorczycy
/
0.0
0%
Rzeżucha
/
0.0
0%
Chips Ze Skóy Turbota
/
0.0
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Frytki z polenty
-
Kaszka kukurydziana 250.0 g
-
Woda 1.0 l
-
Masło 75.0 g
-
Ser Kozi (Miękki) 75 G
-
Ser Parmezan 50.0 g
-
Musztarda gruboziarnista 20.0 g
Sos holenderski
-
Trybula 30.0 g
-
Natka pietruszki 30.0 g
-
Estragon świeży 30.0 g
-
Szpinak 30.0 g
-
Śmietanka 30% 100.0 ml
Sałatka
-
Sałata 400.0 g
-
Groszek cukrowy 200.0 g
-
Limonka 1.0 cu
-
Oliwa 20.0 ml
Turbot
-
Turbot filet 1.5 kg
-
Estragon 10 Listków
-
Tymianek 10 Gałązek
-
Czosnek 1 Ząbek
-
Masło 150 G
Podanie
-
Chrupiące Nasiona Gorczycy
-
Rzeżucha
-
Chips Ze Skóy Turbota
-
Frytki z polenty
- Doprowadź wodę do wrzenia i dodaj mąkę na polentę, wymieszaj starannie.
- Po 5 min. dodaj masło, kozi ser, parmezan i musztardę gruboziarnistą. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Wylej polentę na tacę. Zostaw do ostygnięcia.Pokrój zimną i stwardniałą polentę na frytki.
-
Sos holenderski
- Zblanszuj zielone zioła i szpinak, następnie włóż do wody z lodem.
- Wyciśnij wodę i zblenduj zioła ze śmietanką.
- Wymieszaj zielone zioła z podgrzanym sosem holenderskim i wlej do syfonu, włóż do kąpieli wodnej, aby utrzymać temperaturę.
-
Sałatka
- Wybierz liście ze środka sałaty, pokrój groszek w cienkie paski.
- Skrop oliwą i sokiem z limonki.
-
Turbot
- Przetnij turbota wzdłuż.
- Włóż filet do worka próżniowego razem z masłem, estragonem, tymiankiem i plasterkiem czosnku.
- Gotuj filet sous-vide w 50°C przez około 45 minut.
-
Podanie
- Posyp frytki mąką na polentę i smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
- Za pomocą syfonu wylej sos holenderski na talerz, na którym ułożono filet z turbota, chips ze skóry ryby połóż na wierzchu.
- Dodaj sałakę, frytki z polenty, chrupiące nasiona gorczycy oraz rzeżuchę.