+

Frytki z polenty

  • Kaszka kukurydziana 250 g
  • Woda 1 l
  • Masło 75 g
  • Ser kozi (miękki) 75 g
  • Ser Parmezan 50 g
  • Musztarda gruboziarnista 20 g

Sos holenderski

Sałatka

  • Sałata 400 g
  • Groszek cukrowy 200 g
  • Limonka 1 cu
  • Oliwa 20 ml

Turbot

  • Turbot filet 1.5 kg
  • Estragon 10 listków
  • Tymianek 10 gałązek
  • Czosnek 1 ząbek
  • Masło 150 g

Podanie

  • Chrupiące nasiona gorczycy
  • Rzeżucha
  • Chips ze skóy turbota
  1. Frytki z polenty

    • Doprowadź wodę do wrzenia i dodaj mąkę na polentę, wymieszaj starannie.
    • Po 5 min. dodaj masło, kozi ser, parmezan i musztardę gruboziarnistą. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
    • Wylej polentę na tacę. Zostaw do ostygnięcia.Pokrój zimną i stwardniałą polentę na frytki.
  2. Sos holenderski

    • Zblanszuj zielone zioła i szpinak, następnie włóż do wody z lodem.
    • Wyciśnij wodę i zblenduj zioła ze śmietanką.
    • Wymieszaj zielone zioła z podgrzanym sosem holenderskim i wlej do syfonu, włóż do kąpieli wodnej, aby utrzymać temperaturę.
  3. Sałatka

    • Wybierz liście ze środka sałaty, pokrój groszek w cienkie paski.
    • Skrop oliwą i sokiem z limonki.
  4. Turbot

    • Przetnij turbota wzdłuż.
    • Włóż filet do worka próżniowego razem z masłem, estragonem, tymiankiem i plasterkiem czosnku.
    • Gotuj filet sous-vide w 50°C przez około 45 minut.
  5. Podanie

    • Posyp frytki mąką na polentę i smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
    • Za pomocą syfonu wylej sos holenderski na talerz, na którym ułożono filet z turbota, chips ze skóry ryby połóż na wierzchu.
    • Dodaj sałakę, frytki z polenty, chrupiące nasiona gorczycy oraz rzeżuchę.
+

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.
Załóż konto