Truskawki z Creme Dolce i pudrem z pieprzu
Cukier puder możesz zastąpić maltodekstryną. Wymieszaj wtedy 10 g maltodekstryny z 1,5 g pieprzu kolorowego i 60 ml oliwy z oliwek. Odstaw na minimum 15 minut.

Składniki
Beza:
-
Jajko białko (35g) 6.0 cu
-
Cukier 300.0 g
-
szczypta soli
Puder pieprzowy:
-
Cukier puder 40.0 g
-
Pieprz kolorowy Knorr 0,5 kg 1.0 g
Podanie:
-
Do smaku i dekoracji Tajska bazylia
-
Do dekoracji puder pistacjowy
-
Truskawki 1200.0 g
-
Rama Professional Creme Dolce Spray 500 ml 400.0 ml
-
Beza:
- Piekarnik nagrzej do temperatury 140°C. Jeśli używasz pieca konwekcyjnego, wyłącz nawiew.
- Białka ubij na pianę ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawaj partiami cukier.
- Ubitą masę przełóż do cukierniczego worka i wyszprycuj na pergaminie 20 kółek o średnicy szklanki.
- Bezy susz przez około 90 minut i pozostaw w piekarniku do wystygnięcia.
-
Puder pieprzowy:
- Cukier puder połącz z kolorowym pieprzem. Wymieszaj dokładnie i odstaw na minimum 15 minut, by puder nabrał aromatu pieprzu.
-
Podanie:
- Na bezach wyporcjuj Creme Dolce Carte d’Or, dodaj cząstki oczyszczonych truskawek i posyp tajską bazylią.
- Deser udekoruj pudrem pieprzowym i dla kontrastu mielonymi pistacjami.