+

Ryba

  • Pstrąg cały(10 szt. po ok. 300-350 g) 3.5 kg
  • Oliwa 100 ml
  • Oliwki czarne 100 g
  • Kapary 50 g
  • Wino białe wytrawne 100 ml
  • Cytryna 3 cu
  • Pietruszka zielona 20 g
  • Arkusze pergaminu do pieczenia 10 szt.
  • Ziemniakiw jasnej skórce 1.3 kg
  • Cebula 100 g
  • Rozmaryn świeży1 gałązka
  • Pieprz czarny mielony, rozgniecionygrubo
  • Sól
  1. Ryba

    • Ziemniaki pokrój w plastry i smaż na oliwie, po kilku minutach dodaj krążki cebuli i rozmaryn, smaż.
    • Wstaw do pieca nagrzanego do 180˚C na 15 minut.
    • Dopraw solą i grubo zmielonym pieprzem.
    • Każdego pstrąga natnij po skosie, dopraw w środku i na zewnątrz Delikatem do ryb.
    • Do środka pstrąga włóż po trzy plastry cytryny.
    • Na pergaminie ułóż porcję ziemniaków, na ziemniakach połóż pstrąga, posyp oliwkami i kaparami, skrop winem, zawiń w szczelną kopertę.
    • Zapiekaj w piecu do temperatury 170˚C przez około 15 minut.
    • Po wyjęciu z pieca połóż na talerzu, otwórz górę, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.
+

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.