Trota al cartoccio - pstrąg w pergaminie
Serwuj klientowi rybę zamkniętą w papierze – otwierając ją samodzielnie, uwolni cały aromat bezpośrednio przed spożyciem.

Składniki
Ryba
-
Pstrąg cały(10 szt. po ok. 300-350 g) 3.5 kg
-
Oliwa 100.0 ml
-
Oliwki czarne 100.0 g
-
Kapary 50.0 g
-
Wino białe wytrawne 100.0 ml
-
Cytryna 3.0 cu
-
Pietruszka zielona 20.0 g
-
Arkusze pergaminu do pieczenia 10 szt.
-
Ziemniakiw jasnej skórce 1.3 kg
-
Cebula 100.0 g
-
Rozmaryn świeży1 gałązka
-
Pieprz czarny mielony, rozgniecionygrubo
-
Sól
-
Ryba
- Ziemniaki pokrój w plastry i smaż na oliwie, po kilku minutach dodaj krążki cebuli i rozmaryn, smaż.
- Wstaw do pieca nagrzanego do 180˚C na 15 minut.
- Dopraw solą i grubo zmielonym pieprzem.
- Każdego pstrąga natnij po skosie, dopraw w środku i na zewnątrz Delikatem do ryb.
- Do środka pstrąga włóż po trzy plastry cytryny.
- Na pergaminie ułóż porcję ziemniaków, na ziemniakach połóż pstrąga, posyp oliwkami i kaparami, skrop winem, zawiń w szczelną kopertę.
- Zapiekaj w piecu do temperatury 170˚C przez około 15 minut.
- Po wyjęciu z pieca połóż na talerzu, otwórz górę, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.