Tradycyjna grecka musaka
Dzięki oprószeniu plastrów bakłażana solą i usunięciu osocza, które się pojawi, pozbędziesz się gorzkiego smaku.

Składniki
Tradycyjna grecka musaka
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Mięso
Olej
/ml
60.0 ml
0%
Cebula, kostka
/g
250.0 g
0%
Jagnięcina mielona
/kg
1.2 kg
0%
Knorr Delikat Przyprawa do gyrosa 0,5 kg
/g
30.0 g
0%

Sól do smaku
/g
0.0 g
0%
Concentrato di pomodoro (koncentrat pomidorowy 28%-30%) Knorr Professional 0,8kg
/g
80.0 g
0%

Produkt bezglutenowy
Woda Do podlania
/ml
0.0 ml
0%
Oregano suszone Do smaku
/g
0.0 g
0%
Dodatki
Bakłażan
/kg
1.2 kg
0%
Sól Do oprószenia
/g
0.0 g
0%
Rama Culinesse Profi 0,9 l Do wysmarowania
/ml
0.0 ml
0%
Ziemniaki, plastry
/kg
1.0 kg
0%
Knorr Pomidori Pelati Pomidory w całości bez skórki 2,5 kg
/g
600.0 g
0%

Produkt bezglutenowy
Sos beszamel
Mleko
/l
1.0 l
0%
Gałka muszkatołowa Do smaku
/g
0.0 g
0%
Żółtka
/szt.
4.0 szt.
0%
Pieczenie
Ser mozzarella
/g
400.0 g
0%
Pomidory, plastry
/g
0.0 g
0%
Podanie
Delikatne sałaty i zioła Do dekoracji
/g
0.0 g
0%
Ser Feta
/g
150.0 g
0%
Oliwa
/ml
50.0 ml
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Mięso
-
Olej 60.0 ml
-
Cebula, kostka 250.0 g
-
Jagnięcina mielona 1.2 kg
-
Sól do smaku
-
Woda Do podlania
-
Oregano suszone Do smaku
Dodatki
-
Bakłażan 1.2 kg
-
Sól Do oprószenia
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l Do wysmarowania
-
Ziemniaki, plastry 1.0 kg
Sos beszamel
-
Mleko 1.0 l
-
Gałka muszkatołowa Do smaku
-
Żółtka 4.0 szt.
Pieczenie
-
Ser mozzarella 400.0 g
-
Pomidory, plastry
Podanie
-
Delikatne sałaty i zioła Do dekoracji
-
Ser Feta 150.0 g
-
Oliwa 50.0 ml
-
Mięso
- Na oleju podsmaż cebulę, dodaj mięso i całość zasmaż, przypraw Delikatem do gyrosa i solą. Dodaj koncentrat pomidorowy, całość delikatnie podlej wodą.
- Odparuj nadmiar płynu. Na koniec dopraw odrobiną oregano.
-
Dodatki
- Bakłażany umyj i pokrój wzdłuż w cienkie plastry, lekko oprósz solą z obu stron, odstaw na 1 godzinę. Bakłażany starannie osusz papierowym ręcznikiem.
- Na oleju obsmaż bakłażana z obu stron, na tym samym oleju obsmaż ziemniaki.
- Pomidory pokrój w plasterki lub połówki.
-
Sos beszamel
- Sos biały połącz z mlekiem i zagotuj. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej.
- Poczekaj chwilę aż temperatura sosu spadnie, a następnie wymieszaj go z żółtkami jaj kurzych.
-
Pieczenie
- Blachę G/N 1/1 wysmaruj tłuszczem, ułóż warstwę ziemniaków, posyp serem, przelej niewielką ilością beszamelu, następnie ułóż warstwę bakłażanów, ponownie posyp serem i polej sosem. Całość przykryj mięsem i polej sosem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. na około 40 minut, w połowie pieczenia posyp resztą sera i ułóż plastry pomidorów.
-
Podanie
- Wyporcjowaną na zimno Musakę podgrzej przed podaniem.
- Udekoruj świeżymi ziołami i delikatnymi sałatami.
- Na wierzchu posyp pokruszonym serem feta i delikatnie skrop oliwą z oliwek.