Tortellini ze szpinakiem i sandaczem w sosie cytrynowym
Konsystencja sosu powinna być dobrana do kształtu makaronu. Tortellini serwuj z kremowymi, gęstszymi sosami.

Składniki
Tortellini ze szpinakiem i sandaczem w sosie cytrynowym
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Sandacz
Filet z sandacza
/g
900.0 g
0%
Knorr Professional Marynata do ryb i owoców morza 0,7 kg
/g
10.0 g
0%

Olej
/do smażenia
0.0 do smażenia
0%
Sos
Szalotka, kostka
/g
80.0 g
0%
Olej
/do smażenia
0.0 do smażenia
0%
Woda
/l
1.2 l
0%
Sos cytrynowo-maślany Knorr 0,8 kg
/g
190.0 g
0%

"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
200.0 ml
0%
Sól
/szczypta
0.0 szczypta
0%
Tortellini
Tortellini ze szpinakiem, mrożone
/kg
2.0 kg
0%
Szpinak
/g
200.0 g
0%
Podanie
Cytryna
/g
200.0 g
0%
Cukier
/szczypta
0.0 szczypta
0%
Pomidorki koktajlowe
/g
500.0 g
0%
Pieprz, świeżo mielony
/do smaku
0.0 do smaku
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Sandacz
-
Filet z sandacza 900.0 g
-
Olej
Sos
-
Szalotka, kostka 80.0 g
-
Olej
-
Woda 1.2 l
-
"Śmietanka" roślinna 30% 200.0 ml
-
Sól
Tortellini
-
Tortellini ze szpinakiem, mrożone 2.0 kg
-
Szpinak 200.0 g
Podanie
-
Cytryna 200.0 g
-
Cukier
-
Pomidorki koktajlowe 500.0 g
-
Pieprz, świeżo mielony
-
Sandacz
- Filety podziel na 10 równych części, przypraw marynatą i usmaż.
-
Sos
- Szalotkę delikatnie zeszklij na tłuszczu. W gorącej wodzie rozprowadź sos cytrynowo-maślany, zagotuj, dodaj Ramę 31%, odstaw i przypraw solą do smaku.
-
Tortellini
- W osolonej wodzie ugotuj pierożki tortellini, odcedź (pozostaw wodę z gotowania pierożków) i wymieszaj z oczyszczonym szpinakiem. Całość połącz z sosem cytrynowym i delikatnie podgrzej.
- Jeśli będzie taka potrzeba, dodaj odrobinę wody z gotowania pierożków.
-
Podanie
- Cytryny obierz, wytnij filety i delikatnie skarmelizuj na patelni z odrobiną cukru.
- Pomidorki przekrój i przypraw świeżo mielonym pieprzem, a następnie upiecz w piecu.
- Tortellini podawaj z sosem i szpinakiem na głębokim talerzu.
- Udekoruj filecikami z cytryny i cząstkami pomidora. Na górze połóż sandacza.