+

Thai kurczak z krewetkami

  • Pasta curry zielona 50 g
  • Olej arachidowy 30 ml
  • Czosnek(plasterki) 30 g
  • Mleko kokosowe 600 ml
  • Trawa cytrynowa 50 g
  • Liście kafiru 6 szt.
  • Galangal 7 szt.
  • Sos rybny 30 ml
  • Redukcja drobiowa do sosów Knorr Professional 0,8 kg 20 g
  • Udziec z kurczaka bez skóry i kości 800 g
  • Krewetki surowe średnie 300 g
  • Kolendra świeża 5 g
  • Bazylia tajska 5 g
  • Sok z limonki
  • Cukier brązowy 10 g
  • Sezam do dekoracji
  1. Thai kurczak z krewetkami

    • Zieloną pastę curry przypraż w rondlu, nie używając tłuszczu.
    • Następnie dodaj olej arachidowy, czosnek, mleczko kokosowe, pokrojoną trawę cytrynową, liście kaffiru, galangal, sos rybny, redukcję drobiową i gotuj przez 15 minut.
    • Włóż kawałki kurczaka, gotuj przez 5 minut, następnie dodaj krewetki. Gotuj następne 2 minuty i dopraw do smaku kolendrą, bazylią, sokiem z limonki i cukrem. Danie posyp prażonym sezamem.
+