+

Tatar

  • Łosoś filet(ze skórą) 1.1 kg
  • Cebula czerwona 50 g
  • Kapary 50 g
  • Oliwki zielone 50 g
  • Musztarda gruboziarnista 50 g
  • Szczypiorek 20 g
  • Koperek świeży 20 g
  • Sok z cytryny świeży 30 ml
  • Tabascodo smaku
  • Brandy 10 ml
  • Przyprawy: sól i pieprz

Podanie

  1. Tatar

    • Umyj filet z łososia i usuń z niego skórę.
    • Przygotuj chipsy: skórę z łososia włóż pomiędzy dwa arkusze pergaminu i susz w piecu w temperaturze 110°C przez 60 minut. Następnie wystudź i połam na nieregularne kawałki.
    • Łososia pokrój w średnią kostkę.
    • Kapary sparz przez trzy minuty, ostudź i pokrój.
    • Oliwki pokrój w plasterki.
    • Szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
    • Wymieszaj łososia z kaparami, oliwkami, cebulą pokrojoną w kostkę, szczypiorkiem i koperkiem. Rybę dopraw do smaku Esencją bulionu rybnego, musztardą, sokiem z cytryny, tabasco, odrobiną brandy, solą i pieprzem.
  2. Podanie

    • Pumpernikiel posmaruj miodem i skarmelizuj na ciepłej patelni.
    • Tatar podawaj udekorowany chipsami ze skóry z pumperniklem i Ramą Cremefine Fraiche 24%.