Tartaletka z sorbetem gruszkowym i lodami śmietankowymi | Unilever Food Solutions
+

Słodkie ciasto

  • Mąka 500 g
  • Mąka migdałowa 125 g
  • Cukier puder 250 g
  • Sól morska 5 g
  • Masło 300 g
  • Jajko 2 szt.
  • Aromat waniliowy 5 ml

Krem waniliowy

  • Śmietana 30% 1 l
  • Cukier puder 100 g
  • Laska wanilii 1 szt.
  • Żelatyna, w płatkach 4 szt.

Dekoracja

  • Krem waniliowy
  • Kawałki gruszki
  • Kawałki herbatników
  1. Słodkie ciasto

    • Zmiksuj mąkę, mąkę migdałową, cukier puder, sól morską i masło.
    • Następnie dodaj jajka i aromat waniliowy.
    • Odstaw na 30 minut.
    • Uformuj ciasto w mini tarty.
    • Piecz przez 10 minut w 180°C.
  2. Krem waniliowy

    • Zagotuj śmietanę, cukier i wanilię.
    • Potem dodaj wcześniej namoczoną żelatynę i odstaw do lodówki na 24 godziny.
    • Po tym czasie ubij masę z odrobiną świeżej śmietanki do konsystencji bitej śmietany.
  3. Dekoracja

    • Do tarty włóż sorbet gruszkowy Carte d'Or, a dookoła lodów za pomocą szprycy cukierniczej ułóż krem waniliowy.
    • Na koniec dodaj kawałki gruszki i kawałki herbatników.