Tarta waniliowa z truskawkami
Waniliowe nadzienie można osłodzić cukrem pudrem, zalecane jest to szczególnie w przypadku jeśli truskawki nie będą zbyt słodkie.

Składniki
Ciasto
-
Mąka pszenna, typ 500 280 g
-
Jaja 1 cu
-
szczypta soli
-
Cukier puder 50 g
Waniliowe nadzienie z truskawkami
-
Truskawki 556 g
Przygotowanie
-
Ciasto
- Połącz wszystkie składniki ciasta, pozostaw około 20 - 30 gramów mąki do podsypania ciasta podczas wałkowania.
- Ciasto włóż do lodówki by się schłodziło, rozwałkuj na grubość około 1 cm, włóż do formy od tarty, nakłuj widelcem by ciasto nie rosło.
- Na ciasto włóż pergamin wsyp groch lub fasolę i piecz w temperaturze 180⁰C przez około 10 minut.
- Wyjmij z pieca zdejmij pergamin z fasolą i piecz jeszcze w tej samej temperaturze do momentu uzyskania złotego koloru na brzegach.
-
Waniliowe nadzienie z truskawkami
- Truskawki umyj i obierz, przekrój na pół. Ułóż je na upieczonym cieście. Pozostaw kilka truskawek z szypułkami do dekoracji.
- Podgrzej Ramę 31% i rozpuść w niej auszpik, zwróć uwagę by całość dokładnie się rozpuściła, połącz z delikatnie podgrzanym musem waniliowym i dokładnie wymieszaj. Całość wlej na truskawki, wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Tartę udekoruj przekrojonymi na pół truskawkami.