+

Ciasto

  • Mąka pszenna, typ 500 280 g
  • Jaja 11 cu
  • szczypta soli
  • Cukier puder 50 g

Czekoladowe nadzienie z gruszkami

  1. Ciasto

    • Połącz wszystkie składniki ciasta, pozostaw około 20 - 30 gramów mąki do podsypania ciasta podczas wałkowania.
    • Ciasto włóż do lodówki by się schłodziło, rozwałkuj na grubość około 1 cm, włóż do formy od tarty, nakłuj widelcem by ciasto nie rosło.
    • Na ciasto włóż pergamin wsyp groch lub fasolę i piecz w temperaturze 180⁰C przez około 10 minut.
    • Wyjmij z pieca zdejmij pergamin z fasolą i piecz jeszcze w tej samej temperaturze do momentu uzyskania złotego koloru na brzegach.
  2. Czekoladowe nadzienie z gruszkami

    • Gruszki obierz, usuń szypułki, pokrój w cząstki. Ułóż je na upieczonym cieście. Pozostaw jedną gruszkę i pokrój ją na maszynie do krojenia wędlin.
    • Podgrzej Ramę 31% i rozpuść w niej auszpik, zwróć uwagę by całość dokładnie się rozpuściła, połącz z delikatnie podgrzanym sosem czekoladowym i dokładnie wymieszaj. Całość wlej na gruszki, wstaw do lodówki na kilka godzin.
    • Tartę udekoruj gruszką pokrojoną w plasterki.