Tarta cytrynowa z bezikiem

Składniki
Tarta cytrynowa z bezikiem
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Kruszonka
Mąka
/g
400.0 g
0%
Masło
/g
300.0 g
0%
Cukier puder
/g
150.0 g
0%
Sól morska
/g
5.0 g
0%
Krem cytrynowy
Sok z cytryny
/g
500.0 g
0%
Cukier puder
/g
600.0 g
0%
Jajka
/g
350.0 g
0%
Masło
/g
700.0 g
0%
Żelatyna, w płatkach
/szt.
3.0 szt.
0%
Beza
Białko jajka
/g
100.0 g
0%
Syrop cukrowy
/g
100.0 g
0%
Cukier puder
/g
100.0 g
0%
Dekoracja
Ciastko maślane
/szt.
10.0 szt.
0%
Sorbet Cytrynowy Carte d'Or
/ml
500.0 ml
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Kruszonka
-
Mąka 400.0 g
-
Masło 300.0 g
-
Cukier puder 150.0 g
-
Sól morska 5.0 g
Krem cytrynowy
-
Sok z cytryny 500.0 g
-
Cukier puder 600.0 g
-
Jajka 350.0 g
-
Masło 700.0 g
-
Żelatyna, w płatkach 3.0 szt.
Beza
-
Białko jajka 100.0 g
-
Syrop cukrowy 100.0 g
-
Cukier puder 100.0 g
Dekoracja
-
Ciastko maślane 10.0 szt.
-
Sorbet Cytrynowy Carte d'Or 500.0 ml
-
Kruszonka
- Za pomocą miksera połącz mąkę, masło, cukier puder i sól.
- Piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.
-
Krem cytrynowy
- Zagotujsok z cytryny.
- W międzyczasie utrzyj cukrier puderzjajkami.
- Następnie połącz obie masy i gotuj je razem jeszcze przez 2 minuty.
- Zdejmij masę z palnika, dodaj masło i żelatynę.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw do lodówki.
-
Beza
- Podgrzej białka jajek i syrop do 50°C.
- Zmiksuj masę a następnie wymieszaj ją z cukrem pudrem na sztywną masę.
- Wyciśnij bezę na blachę za pomocą rękawa cukierniczego w kształt spiralnych wałeczków.
- Piecz w 60°C przez 2 godziny.
-
Dekoracja
- Umieść kruszonkę na dnie pucharka do lodów.
- Następnie połóż ciastko maślane i na nim ułóż sorbet cytrynowy.
- Za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij krem cytrynowy w kształt stożków dookoła lodów, na górze umieść bezę.