Tarta cytrynowa z bezikiem

Składniki
Kruszonka
-
Mąka 400 g
-
Masło 300 g
-
Cukier puder 150 g
-
Sól morska 5 g
Krem cytrynowy
-
Sok z cytryny 500 g
-
Cukier puder 600 g
-
Jajka 350 g
-
Masło 700 g
-
Żelatyna, w płatkach 3 szt.
Beza
-
Białko jajka 100 g
-
Syrop cukrowy 100 g
-
Cukier puder 100 g
Dekoracja
-
Ciastko maślane 10 szt.
-
Kruszonka
- Za pomocą miksera połącz mąkę, masło, cukier puder i sól.
- Piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.
-
Krem cytrynowy
- Zagotujsok z cytryny.
- W międzyczasie utrzyj cukrier puderzjajkami.
- Następnie połącz obie masy i gotuj je razem jeszcze przez 2 minuty.
- Zdejmij masę z palnika, dodaj masło i żelatynę.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw do lodówki.
-
Beza
- Podgrzej białka jajek i syrop do 50°C.
- Zmiksuj masę a następnie wymieszaj ją z cukrem pudrem na sztywną masę.
- Wyciśnij bezę na blachę za pomocą rękawa cukierniczego w kształt spiralnych wałeczków.
- Piecz w 60°C przez 2 godziny.
-
Dekoracja
- Umieść kruszonkę na dnie pucharka do lodów.
- Następnie połóż ciastko maślane i na nim ułóż sorbet cytrynowy.
- Za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij krem cytrynowy w kształt stożków dookoła lodów, na górze umieść bezę.