+

Kruszonka

  • Mąka 400.0 g
  • Masło 300.0 g
  • Cukier puder 150.0 g
  • Sól morska 5.0 g

Krem cytrynowy

  • Sok z cytryny 500.0 g
  • Cukier puder 600.0 g
  • Jajka 350.0 g
  • Masło 700.0 g
  • Żelatyna, w płatkach 3.0 szt.

Beza

  • Białko jajka 100.0 g
  • Syrop cukrowy 100.0 g
  • Cukier puder 100.0 g

Dekoracja

  • Ciastko maślane 10.0 szt.
  • Sorbet Cytrynowy Carte d'Or 500.0 ml
  1. Kruszonka

    • Za pomocą miksera połącz mąkę, masło, cukier puder i sól.
    • Piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.
  2. Krem cytrynowy

    • Zagotujsok z cytryny.
    • W międzyczasie utrzyj cukrier puderzjajkami.
    • Następnie połącz obie masy i gotuj je razem jeszcze przez 2 minuty.
    • Zdejmij masę z palnika, dodaj masło i żelatynę.
    • Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw do lodówki.
  3. Beza

    • Podgrzej białka jajek i syrop do 50°C.
    • Zmiksuj masę a następnie wymieszaj ją z cukrem pudrem na sztywną masę.
    • Wyciśnij bezę na blachę za pomocą rękawa cukierniczego w kształt spiralnych wałeczków.
    • Piecz w 60°C przez 2 godziny.
  4. Dekoracja

    • Umieść kruszonkę na dnie pucharka do lodów.
    • Następnie połóż ciastko maślane i na nim ułóż sorbet cytrynowy.
    • Za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij krem cytrynowy w kształt stożków dookoła lodów, na górze umieść bezę.
Produkty
Przepisy
Wiedza
Menu