+

Ziemniaki

  • Ziemniaki 1 kg
  • Papryka wędzona do smakudo smaku
  • Olej 50 ml

Sos

  • Mleko 130 ml

Marynowane oliwki

  • Oliwki zielone 200 g
  • Oliwa z oliwek 40 ml
  • Cebula(drobna kostka) 70 g
  • Miód 40 g

Podanie

  • Szynki wędzone 300 g
  1. Ziemniaki

    • Ziemniaki wyszoruj i pokrój w dużą kostkę.
    • Włóż na 15 minut do pieca konwekcyjno-parowego na funkcję gotowanie. Osusz, a następnie przypraw Delikatem do drobiu i wędzoną papryką. Skrop olejem i zapiecz.
  2. Sos

    • Mleko połącz z sosem sałatkowym czosnkowym, dodaj majonez, oliwę, paprykę i tabasco. Pozostaw na chwilę, by sos zgęstniał.
    • Ziemniaki można podawać na ciepło lub na zimno z gęstym sosem majonezowym, polane lub wymieszane.
    • Marynowane oliwki

      • Przygotuj marynowane oliwki; oliwę wymieszaj z Primerbą rozmarynową, dodaj skarmelizowaną na miodzie cebulę, całość połącz z oliwkami, pozostaw na kilka godzin do zamarynowania.
    • Podanie

      • Ziemniaki podawaj z sosem i marynowanymi oliwkami. Idealnym dopełnieniem będą hiszpańskie szynki.
    +