+

Ciasto

  • Mąka pszennatyp 550 600 g
  • Sól1 płaska łyżeczka
  • Cukier1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia1 łyżeczka
  • Woda 150 ml

Farsz

Sos

  • Orzechy włoskie 30 g
  • Jogurt naturalny, gęsty 150 g
  • Ser lazur 70 g
  • Sok z cytryny świeży 10 ml
  • Sól, pieprz do smaku
  1. Ciasto

    • Ramę Profi utrzyj z Ramą Fraiche 24%, solą i cukrem na jednolitą masę, dodaj przesianą mąkę (pozostaw około 50 gramów mąki do podsypania ciasta podczas wałkowania) i proszek do pieczenia, wyrób ciasto, na sam koniec dodaj wodę.
    • Ciasto pozostaw na około 30 minut, przykryte folią spożywczą.
  2. Farsz

    • Kurczaka pokrój w drobną kostkę, przypraw Delikatem do drobiu, dodaj olej i wymieszaj, pozostaw do zamarynowania.
    • Drób usmaż, dodaj Tomato Pronto, a po chwili fasolę. Farsz dopraw do smaku papryką i pieprzem.
    • Dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki i wystudź.
    • Ciasto rozwałkuj, wytnij kółka wielkości szklanki, zimny farsz umieść na cieście, brzegi przesmaruj roztrzepanym jajem i zwiń jak pieroga.
    • Górę również przesmaruj jajem, posyp ziarnami sezamu i pieczw piekarniku przez około 10-12 minut w temperaturze 170°C-180°C.
  3. Sos

    • Orzechy namocz i posiekaj.
    • Pozostałe składniki sosu zmiksuj w blenderze kielichowym.
    • Sos przełóż do miski, dodaj orzechy i wymieszaj rózgą.
  4. Podanie

    • Pierożki podawaj z kruchymi sałatami, polane przygotowanym dressingiem.