Tajska zupa z kopytkami i krewetkami
Pomysł zaczerpnięty z kuchni tajskiej przełamany akcentem Fusion w postaci rodzimych ziemniaczanych kopytek. Bogaty i nieszablonowy w smaku i formie.

Składniki
Tajska zupa z kopytkami i krewetkami
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Zupa
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
50.0 ml
0%
Czosnek
/g
10.0 g
0%
Cebula
/g
50.0 g
0%
Marchew
/g
500.0 g
0%
Ziemniaki
/g
70.0 g
0%
Woda
/ml
500.0 ml
0%
Esencja bulionu rybnego Knorr Professional 1 l
/ml
40.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Pomidory
/g
100.0 g
0%
Concentrato di pomodoro (koncentrat pomidorowy 28%-30%) Knorr Professional 0,8kg
/g
20.0 g
0%

Produkt bezglutenowy
Imbir
/g
50.0 g
0%
Mleko kokosowe
/ml
500.0 ml
0%
Kolendra świeża
/g
70.0 g
0%
Kopytka
Czerwone ziemniaki
/g
500.0 g
0%
Mąka pszenna
/g
250.0 g
0%
Mąka ziemniaczana
/g
50.0 g
0%
Jaja
/cu
1.0 cu
0%
Sól
/g
5.0 g
0%
Dodatki
Krewetki tygrysie
/cu
30.0 cu
0%
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
30.0 ml
0%
Szalotka
/g
50.0 g
0%
Mała marchewka
/g
100.0 g
0%
Kolbki mini kukurydzy
/g
100.0 g
0%
Sól, Biały Pieprz Do Smaku
/
0.0
0%
Kolendra świeża
/g
30.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Zupa
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 50.0 ml
-
Czosnek 10.0 g
-
Cebula 50.0 g
-
Marchew 500.0 g
-
Ziemniaki 70.0 g
-
Woda 500.0 ml
-
Pomidory 100.0 g
-
Imbir 50.0 g
-
Mleko kokosowe 500.0 ml
-
Kolendra świeża 70.0 g
Kopytka
-
Czerwone ziemniaki 500.0 g
-
Mąka pszenna 250.0 g
-
Mąka ziemniaczana 50.0 g
-
Jaja 1.0 cu
-
Sól 5.0 g
Dodatki
-
Krewetki tygrysie 30.0 cu
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 30.0 ml
-
Szalotka 50.0 g
-
Mała marchewka 100.0 g
-
Kolbki mini kukurydzy 100.0 g
-
Sól, Biały Pieprz Do Smaku
-
Kolendra świeża 30.0 g
-
Zupa
- Rozgnieć czosnek.
- Cebulę, marchew i ziemniaki pokrój w drobną kostkę i podsmaż na Ramie Culinesse w głębokim garnku.
- Całość zalej wodą i gotuj do miękkości.
- Następnie dodaj pokrojone pomidory, posiekany imbir i Esencje bulionu rybnego. Gotuj kilkanaście minut, dodaj połowę kolendry i zmiksuj zupę na gładką masę.
- Na koniec wlej mleczko kokosowe, podgrzej, dodaj listki świeżej kolendry i dopraw do smaku.
-
Kopytka
- Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Ubij ziemniaki na puree i odstaw do wystygnięcia.
- Następnie dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko, wyrób na jednolitą masę.
- Uformuj cienkie wałki i pokrój na kopytka.
- Gotuj w osolonej wodzie - 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
-
Dodatki
- Krewetki obierz i usmaż, dopraw do smaku.
- Kukurydzę odsącz i przetnij wzdłuż na pół, podsmaż.
- Marchewki przetnij wzdłuż i podsmaż na Ramie Culinesse, powinny być chrupkie.
- Szalotki rozdziel na łuski i podsmaż na gorącej patelni.
- Wszystkie warzywa dopraw.
-
Podanie
- Kopytka podsmażamy na złoty kolor. Do miski wlej gorącą zupę, na wierzch wyłóż kopytka (3-4 szt.), krewetki i warzywa. Udekoruj gałązkami świeżej kolendry.